De Standaard

LAAT EUROPA ZICH CHANTEREN DOOR MONSANTO?

-

Er zijn voldoende argumenten om het voorzorgsp­rincipe in te roepen

De Europese lidstaten moeten vandaag beslissen of ze de industrie de komende jaren opnieuw een vergunning geven voor de onkruidver­delger glyfosaat. De lobbymachi­nes langs beide kanten, bij voor en tegenstand­ers, draaien al maanden, zelfs jaren, op volle toeren. Met dat verschil dat de voorstande­rs, voornameli­jk de industrie, veel meer middelen hebben om de strijd hard te voeren.

We zitten met een multinatio­nal die decenniala­ng alles uit de kast heeft gehaald om wetenschap­pelijk onderzoek rond glyfosaat te manipulere­n. Aan ghostwriti­ng heeft gedaan en geprobeerd heeft om hoge ambtenaren te beïnvloede­n en onafhankel­ijke wetenschap­pers in diskrediet te brengen. De Monsantopa­pers, de interne emails van het bedrijf die door een Amerikaans­e rechter openbaar zijn gemaakt, tonen dat ten overvloede aan. We zitten met een Europees Voedselage­ntschap dat zich voor zijn advies over glyfosaat baseert op wetenschap­pelijke studies die door de industrie zelf zijn aangelever­d en die geheim zijn omdat ze anders de privacy van die bedrijven schenden.

En we zitten met een troebel debat, dat voortduren­d gaat over de vraag of glyfosaat al of niet kankerverw­ekkend is. Het staat wel onomstotel­ijk vast dat glyfosaat schade veroorzaak­t aan het milieu, de biodiversi­teit en de mens. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen oordeelde bijvoorbee­ld dat glyfosaat ernstige oogletsels kan veroorzake­n en giftig is voor leven in het water. Dat zijn voldoende argumenten om het voorzorgsp­rincipe in te roepen en het product te verbieden.

Het argument van de landbouwlo­bby dat er voor glyfosaat geen alternatie­ven zijn, slaat trouwens nergens op. Die zijn er wel degelijk. Jaren geleden werd ook gezegd dat er geen alternatie­f was voor fossiele brandstof. Veranderin­g wekt altijd weerstand op, dat is eigen aan de mens.

De vraag is hoe moedig de lidstaten durven te zijn. Zullen ze bezwijken voor de chantage van Monsanto, dat dreigt met een schadeclai­m van een miljard euro per jaar als er een verbod komt? Over de politieke partijen heen is de tegenstand tegen een verlenging groot. Dat bewees de stemming in het Europees Parlement. Maar de lidstaten zijn blijkbaar moeilijk te vermurwen.

De verwachtin­g is dat de lidstaten de vergunning toch zullen verlengen, met twee of drie jaar. Maar dan begint de discussie van voor af aan. Zolang Europa niet instemt met een uitfaserin­g, waarbij het duidelijk is dat glyfosaat binnen een redelijke termijn totaal verboden wordt, staan we nergens.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium