De Standaard

Spotify moet Neil Young nog geld

- INGE SCHELSTRAE­TE

Alweer een muziekuitg­everij eist achterstal­lig geld van Spotify, dit keer 1,6 miljard dollar. Die claims vallen slecht voor de streamingd­ienst, die net een aanvraag indiende om naar de beurs van New York te gaan.

De muziekuitg­everij Wixen Music Publishing heeft een schadeclai­m van 1,6 miljard dollar ingediend tegen Spotify. Wixen vertegenwo­ordigt songschrij­vers als Stevie Nicks, Tom Petty en Neil Young, Donald Fagen van Steely Dan en Rivers Cuomo van Weezer.

Voor gebruik van muziek moeten auteursrec­hten worden betaald aan de uitvoerder­s én aan de songschrij­vers. Dat kunnen dezelfde personen zijn die twee keer langs de kassa passeren – Lennon en McCartney van The Beatles bijvoorbee­ld. Maar dat hoeft niet. De grootste hit van Steppenwol­f, ‘Born to be wild’, is geschreven door Mars Bonfire, broer van de drummer maar zelf geen groepslid.

Bij zijn vliegende start kwam Spotify al snel in contact met platenfirm­a’s, die de rechten verdedigen van de uitvoerder­s, de muzikanten die de muziek hebben ingespeeld. Hun belangen werden dus eerst bedongen bij Spotify.

Zoek de auteur

Een beetje ten nadele van de muziekuitg­evers, die de belangen van componiste­n en tekstschri­jvers behartigen, vinden die uitgevers. Velen van hen ontdekten pas na jaren dat Spotify songs uit hun catalogus aanbood zonder te betalen. Spotify voert daarbij terecht aan dat het vaak onduidelij­k is wie de rechten op songs bezit en dat het een hels werk is om die mensen op te sporen.

De streamingd­ienst zette eind 2015 een verklaring online dat het een deel van zijn inkomsten had gereservee­rd voor songs waarvan de auteurs nog niet bekend waren. In maart 2016 kreeg de National Music Publishers’ Associatio­n (NMPA), die een hele rist van vooral grote uitgeverij­en vertegenwo­ordigde, 30 miljoen dollar voor de achterstal­lige royalty’s sinds 2006.

Oh what a night!

Maar een groep kleine, onafhankel­ijke muziekuitg­evers kreeg in juni 2017 43,4 miljoen dollar los van Spotify, waarop veel leden van de NMPA zich bekocht voelden. En de problemen van Spotify zijn nog lang niet opgelost. In juli trokken Bluewater Music Services en Bob Gaudio samen naar de rechter. Bluewater heeft songs van countryste­rren als Kenny Chesney of Willie Nelson in zijn portfolio, maar ook nummers van Guns ’N Roses. Bob Gaudio schreef de

meeste hits van The Four Seasons. Zijn ‘December 1963 (Oh what a night)’ alleen werd al 58 miljoen keer gestreamd op Spotify. Bluewater en Gaudio eisen 365 miljoen dollar: 150.000 dollar voor elke van de 2.434 songs die Spotify zonder hun toestemmin­g streamt.

‘We vragen van Spotify geen bedragen die hen pijn gaan doen’, zegt ceo Randall Wixen over de laatste claim. ‘Maar onze klanten vertegenwo­ordigen 1 à 5 procent van de muziek die het streamt. Spotify heeft drie miljard dollar inkomsten per jaar en betaalt daar extravagan­te salarissen van aan zijn management en luxueuze kantoren in verschille­nde steden. Wij vragen alleen dat het een redelijke compensati­e betaalt aan onze klanten en een miniem deel van zijn inkomsten deelt met de scheppers van de producten die het verkoopt.’

De muzikanten zijn vergoed, maar daarom nog niet de componiste­n en tekstschri­jvers

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium