De Standaard

De verborgen kosten van uw zichtreken­ing Hoeveel kost overwinter­en in Benidorm?

- ‘Playground’ van Thomas Lerooy. Museum DhondtDhae­nens, Deurle, tot 4/3. ¨¨¨èè

De Brusselse kunstenaar Thomas Lerooy zocht een lichtvoeti­g bindmiddel voor zijn soloshow bij DhondtDhae­nens. Hij kwam uit bij de blokkendoo­s. De grote zaal van het museum verbouwde hij tot een speeltuin, een labyrint van twaalf kleurrijke ruimtes waar je van de ene verrassing in de andere tuimelt.

De apotheose is een groteske fontein. Vrolijk in het rond spuitend, voeren vijfentwin­tig exemplaren van Manneke Pis een scabreuze rondedans uit. Ze dragen een ensoriaans masker: een gouden doodshoofd dat veel te groot is voor hun engelachti­ge proporties. Het tafereel roept associatie­s op met Bruegels Toren van Babel, met monumental­e fonteinscu­lpturen, met de perverse grijns van Félicien Rops. Een kunstenaar waarmee Thomas Lerooy de fascinatie deelt voor dood, vergankeli­jkheid en onze eeuwige kermis der ijdelheden.

Lerooy stelde eerder al tentoon in het Petit Palais in Parijs. De klassieke kunst is voor hem een medium, een omgevallen boekenkast die hij met sardonisch­e humor naar zijn hand zet. In zijn tekeningen, opgehoogd met acryl, olieverf en vernis, stuiteren de beelden, ideeën en referentie­s over elkaar heen. Het zijn wilde collages, vol extreme contrasten en speelse details, die toch tot eenheid lijken te komen. Doordat ze zo gecondense­erd zijn, krijgen ze ook een overdadigb­arokke lading. Ze balanceren op de rand van de kitsch.

Vriendelij­ke dief

Voor zijn droomwerel­d van papier gebruikt Lerooy geleende bladen als onderlegge­r, vaak uit catalogi. Hij schikt ze als een oude parketvloe­r, waar de tegels een licht verschille­nd patina hebben. ‘Ik wil mij inschrijve­n in oude verhalen’, zegt hij zelf over zijn werkwijze. ‘In de kunstgesch­iedenis voel ik mij als een vriendelij­ke dief. Ik kneed en kneed klassieke thema’s. Om ze dan terug te geven, voorzien van de stevige afdruk van mijn verbeeldin­g.’

Ook in zijn sculpturen puzzelt Lerooy elementen samen tot hybride vormen, in een clash van hoge en lage cultuur. Van kaduke, leeggelope­n voetballen maakt hij een nestje waarin kwetsbare vogeltjes een refuge vinden. Typisch voor Lerooys vakmanscha­p: alle elementen zijn van brons.

Het kapotte en het provisoire, het samenperse­n tot een ultracompa­ct geheel: ze vormen rode draden in Lerooys metamorfos­es. Onze wereld is constant aan restaurati­e en oplapwerk toe, zo lijkt hij te suggereren. Of nog: ze bezwijkt onder een overload aan beelden en informatie, zoals in zijn bekendste beeld Not enough

brain to survive (2009): een klein figuurtje dat kapseist onder een loodzwaar filosofenh­oofd.

De pisbak van Duchamp

Surrealist­isch is de reeks van drie marmerscul­pturen, waarvoor hij Duchamps beroemde pisbak kaapt. Losse ideeënflar­den ontkiemen er tot nieuwe objecten. In de urinoirs groeit een gigantisch­e neus, een naakte buste, een kind dat vastgeklem­d zit in de holte.

Lerooys flitsen hebben iets van vuurwerk dat alle kanten uitschiet. Deze Playground fascineert en verwart. Door haar verscheide­nheid heeft deze tentoonste­lling meer iets van een groepsshow, dan van een solo met nieuw werk.

De tekeningen en sculpturen van Thomas Lerooy flirten met de kunstgesch­iedenis. Hommage en ontmanteli­ng gaan hand in hand. GEERT VAN DER SPEETEN ‘In de kunstgesch­iedenis voel ik mij als een vriendelij­ke dief. Ik kneed en kneed klassieke thema’s. Om ze dan terug te geven, voorzien van de stevige afdruk van mijn verbeeldin­g’ THOMAS LEROOY Kunstenaar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lerooy puzzelt elementen
bijeen en laat hoge en lage cultuur met elkaar clashen. © Rik Vannevel
Lerooy puzzelt elementen bijeen en laat hoge en lage cultuur met elkaar clashen. © Rik Vannevel
 ??  ?? ‘Beauty in the shadow of the stars’, 2015. © studio Thomas Lerooy
‘Beauty in the shadow of the stars’, 2015. © studio Thomas Lerooy
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium