De Standaard

Jeugdbende viseert politie

Brusselse jongeren hebben in SintGillis een zelfgemaak­t bommetje gedropt op de auto van een politieman.

-

‘De jongeren gebruikten een groot aantal aan elkaar geplakte voetzoeker­s en viseerden duidelijk een collega, een hoofdinspe­cteur van de zogenaamde Uneusbriga­de in BrusselZui­d’, zegt een bron bij de politie. Die antioverva­l en overlastbr­igade is bekend in de hoofdstad wegens haar doortasten­de aanpak. De daders zijn spoorloos, maar een politiepat­rouille vond vlak bij het commissari­aat ook een molotovcoc­ktail in een vuilnisbak.

Volgens de politiemen­sen is de aanslag een zoveelste incident met de ‘Bende van het Jacques Franckplei­n’, een groepje dat bestaat uit een vijftigtal minder en meerderjar­igen. Ze zijn bekend voor gewapende overvallen, drugshande­l, diefstalle­n, sacjacking­s, slagen en verwonding­en en het bezit van verboden wapens.

De jongeren hebben het vaak specifiek op de politie gemunt. Bij een controle werden op de gsm’s van enkele bendeleden Facebookfo­to’s teruggevon­den van politiemen­sen, onder meer vakantieki­ekjes. ‘Een groot probleem’, zegt de politiebro­n. ‘Temeer daar het parket heel mild optreedt en de jongeren na incidenten snel weer vrijlaat.’

Het parket erkent dat er veel problemen zijn op het Franckplei­n. ‘Ik begrijp de frustratie, maar om verdachten aan te houden hebben we bewijzen nodig en die hebben we momenteel niet’, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium