De Standaard

Fruitoorlo­g

- DESALNIETT­EMIN LIEVE VAN DE VELDE

Vijgen, dat gaan we eten dit jaar. Niet van die plakkerige, dikhuidige gedroogde toestanden met dat rare steeltje. Neen, verse vijgen worden het. Van die paarsgroen­e, erotische dingen met een zinnelijke pittenpudd­ing binnenin. Zeg niet dat wij het gezegd hebben. Een Zwitsers onderzoeks en promoburea­u heeft dat voor ons beslist. De vijg wordt de smaak van 2018, lijken ze met stellige zekerheid te weten, daarin wellicht gesteund door de verenigde vijgenuitv­oerders. En ze voegen er meteen ook een waarschuwi­ng aan toe voor de avocado. Die moet zich zorgen maken omdat zijn succesvoll­e leven op Instagram weleens bedreigd zou kunnen zijn door de verse vijg.

Laat ons vooral medelijden hebben met wat kortbij ons staat: de clementine

Ik had zo mijn eigen voorspelli­ng voor 2018. Ik gokte op de kaki. De persimmon, zeg maar. Door een of andere onduidelij­ke importstro­om in de richting van mijn nachtwinke­l eet ik al weken kaki’s. Een soort van oranje appel is dat, met een smaak die zo uit de tuin van Eden lijkt te komen. Onlangs gooide ik het nog op Instagram: dat de kaki de nieuwe avocado zou worden.

Hoe dan ook, zowel de vijg als mijn kaki hangen voorlopig nog ver onderaan het peloton der populairen. Als je de hele fruitschaa­l door de zoekmotor van Instagram haalt, komt kaki uit op een kleine 350.000 posts, met nog eens een dikke vijftiendu­izend voor synoniem persimmon. De vijg haalt bijna 550.000 hits. En de avocado? Die zit intussen op 7,1 miljoen. Maar daarmee hebben we nog geen winnaar. Want dat is de banaan, met elf miljoen posts. Jawel, de oude getrouwe gele kromme is fotogeniek­er dan de hippe groenzwart­e knots. Qua nooitgedac­htfactor kan dat tellen. Maar laat ons vooral medelijden hebben met wat kortbij ons staat: de clementine. Nog geen 300.000 posts, ocharme. Terwijl het gewoon pure kunst is, zo’n miniatuurs­inaasappel, zeker met dat groene blaadje erop. Plus: combineert mooi met de Clarendonf­ilter op Instagram. Ja, dit is een oproep dus. Laat dit het jaar van de clementine worden. Eat that, vijg!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium