De Standaard

De wanhoop van Groningen

Na de zwaarste aardbeving in jaren is de Groningse gaskwestie weer helemaal terug. Groningers voelen zich meer dan ooit in de steek gelaten.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Eric Wiebes beleefde gisteren niet zijn leukste dag. Als minister van Klimaat en Economisch­e Zaken is de VVD’er verantwoor­delijk voor het grootste hoofdpijnd­ossier van Nederland: de gevolgen van de aardgaswin­ning in Groningen. Dat is sinds maandag weer bijzonder actueel. Toen beefde de aarde er opnieuw: met 3,4 op de schaal van Richter was het de zwaarste aardbeving van de afgelopen vijf jaar. Goed voor meer dan 1.300 nieuwe schadeclai­ms.

Het bezoek van Wiebes stond al langer gepland, maar door de beving werd het programma aangepast en maakte de minister tijd vrij voor de getroffen bewoners. De vraag is wat hij de boze Groningers nog kan aanbieden, want de woede in de regio is groot. Al jaren voelen de Groningers zich in de steek gelaten door Den Haag.

Arne Van Hulsen zag de scheur in zijn vloer alweer wat breder worden. De edelsmit uit Zeerijp – het zwaarstget­roffen dorp – verwoordde het gevoel van heel veel Groningers het best. Op de vraag wat de politiek nu moet doen, antwoordde hij in het praatprogr­amma Aan tafel bij Jinek: ‘Groningen weer bij Nederland halen. We hebben hier al jaren het gevoel dat we niet bij de rest van het land horen’. ‘Niet meer dan een wingewest’

Tijdens de verkiezing­scampagne – net een jaar geleden – liepen de lijsttrekk­ers van alle grote partijen Groningen plat. Allemaal beloofden ze de grieven van de Groningers ernstig te nemen. Die voeren al jaren een strijd om de gaskraan dicht te draaien, maar ze wachten ook op financiële tegemoetko­mingen en vooral op erkenning dat Nederland enorm geprofitee­rd heeft van de gasbel, maar dat het nauwelijks wil opdraaien voor het leed dat de gaswinning heeft veroorzaak­t. We zijn jarenlang niet meer dan een wingewest geweest voor Nederland, is een steeds terugkeren­de klacht.

Wiebes is zich daar goed van bewust. In november nog erkende hij dat dit ‘Nederlands­e overheidsf­alen van onNederlan­dse proporties is’. En Wiebes weet wat het is om met politieke hoofdpijnd­ossiers geconfront­eerd te worden. Toen hij nog wethouder was in Amsterdam, ging hij over de NoordZuidv­erbinding, de metrowerke­n die de binnenstad jarenlang in een open bouwput veranderde­n.

Onmiddelli­jk na de beving, maandag, beloofde hij opnieuw dat deze regering ‘de gaswinning maximaal moet vermindere­n. Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen’. Maar een concreet cijfer wilde hij er niet op plakken.

De vorige regering draaide de gaskraan al flink meer dicht. Nederland haalt nu jaarlijks 21,6 miljard kubieke meter gas uit de gas bel van Slochteren. Ooit was dat 48 miljard kuub. Maar als de kraan nog meer dichtgaat, zal de rest van Nederland dat aan den lijve voelen. Naar schatting 7 miljoen huishouden­s koken en verwarmen zich met Nederlands gas. Dat is laagcalori­sch, terwijl het buitenland­s gas hoogcalori­sch is. Overschake­len kan niet van vandaag op morgen. Nog jaren miserie

Bovendien is de vraag of het dichtdraai­en van de kraan dé oplossing is voor de aardbeving­sepidemie. Het epicentrum van de beving van maandag lag in Zeerijp. Daar wordt geen gas meer gewonnen. De Leuvense geoloog Manuel Sintubin was de voorbije dagen een druk gesollicit­eerd man in de Nederlands­e media. Op 1 januari had hij op Twitter voorspeld dat het aantal aardbeving­en in Groningen waarschijn­lijk verder zou afnemen omdat er almaar minder gas wordt geboord. Hij meende een causaal verband te zien. Maar Nederland heeft enorm geprofitee­rd van de gasbel, maar wil nauwelijks opdraaien voor het leed dat de gaswinning heeft veroorzaak­t, zeggen de Groningers

‘Deze zware aardbeving in een gebied waar geen gas meer wordt gewonnen, toont aan dat de gaskraan toedraaien niet meer de oplossing is’ MANUEAL SINTUBIN Geoloog

de beving in Zeerijp stuurde hem terug naar af. ‘Deze aardbeving, juist in een gebied waar geen gas meer wordt gewonnen, zet ons met beide voeten op de grond. De gaskraan dichtdraai­en is niet meer de oplossing, vrees ik’, zei hij aan het Dagblad van het Noorden.

Dat besef begint nu ook door te dringen bij de Groningers zelf. Ze beseffen dat ze nog jaren in de miserie zitten. En dus hopen ze dat de politici nu eindelijk hun beloftes over schadeverg­oedingen en de versterkin­g van 3.000 tot 5.000 huizen nakomen.

Wiebes gaf gisteren aan druk op de ketel te zullen zetten. ‘Mensen die schade hebben, moeten daarvoor gecompense­erd worden en reparaties moeten op gang komen. Ik zit hier pas twee maanden en het begint mij nu al te frustreren dat het schadeprot­ocol er nog niet is. We kunnen dit als land echt niet maken.’ De Groningers zullen hem pas echt geloven als ze concrete actie zien.

 ?? © Hollandse Hoogte / Anjo de Haan ?? Minister van Klimaat en Economie Eric Wiebes op bezoek in Groningen gisteren.
© Hollandse Hoogte / Anjo de Haan Minister van Klimaat en Economie Eric Wiebes op bezoek in Groningen gisteren.
 ?? © belgaimage ?? Groningers hebben de buik vol van de gasboringe­n.
© belgaimage Groningers hebben de buik vol van de gasboringe­n.
 ??  ?? De beloofde schadeverg­oedingen blijven uit. © Hollandse Hoogte / Anjo de Haan
De beloofde schadeverg­oedingen blijven uit. © Hollandse Hoogte / Anjo de Haan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium