De Standaard

Burgemeest­ers krijgen meer financiële macht

In alle stilte beperkte de Vlaamse regering de macht van de gemeentera­ad over de gemeentefi­nanciën. Als compensati­e komt er een ‘State of the Union’.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

‘De nadruk verschuift naar de inhoudelij­ke opvolging van dossiers’

JAN LEROY Directeur Bestuur bij Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten

BRUSSEL I Schepencol­leges moesten tot nu toe vaak meerdere keren per jaar aan de gemeentera­ad de goedkeurin­g vragen voor de aanpassing van kredieten of financiële bijsturing­en. Maar vorige vrijdag heeft de Vlaamse regering beslist om die verplichte rapporteri­ng te beperken. De burgemeest­ers krijgen daardoor vanaf 2020 financieel veel meer vrij spel.

De reden? Volgens het verslag van Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (NVA) vormde die vraag om goedkeurin­g een ‘zware administra­tieve last’ en leidde het tot ‘voor veel verwarring bij de gemeentera­ads leden’. Veel besturen hielden de oorzaken en gevolgen van hun financiële bijsturing­en bewust heel vaag. Het kabinetHom­ans benadrukt dat de oude regeling daarom haar doel voorbij schoot.

Om de gemeentera­den, die een deel van hun macht kwijtspele­n, toch wat tegemoet te komen, verplicht de Vlaamse regering de burgemeest­ers om minstens één keer per jaar een opvolgings­rapport voor te leggen. Een State of the Union zeg maar, zoals ook premier Charles Michel (MR) die jaarlijks houdt in het federaal parlement. Of te vergelijke­n met de Septemberv­erklaring, die Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA) geeft bij de start het nieuwe politieke jaar.

Vijf speelplein­tjes

Ook de burgemeest­ers zullen voortaan jaarlijks in hun gemeentera­ad uitgebreid verslag moeten geven over de lopende dossiers en de klemtonen voor het komende jaar moeten toelichten. ‘Denk bijvoorbee­ld aan een belofte om vijf speelplein­tjes aan te leggen. Zit de gemeente op koers, of is er een achterstan­d? De nadruk verschuift zo van het puur financiële naar het meer inhoudelij­ke’, zegt Jan Leroy, directeur Bestuur bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

In het besluit geeft de Vlaamse regering aan dat ‘de controlefu­nctie van de gemeentera­ad niet in eerste instantie gericht moet zijn op kredietbew­aking, maar wel op de opvolging van de uitvoering van de planning en de realisatie van de beleidsdoe­lstellinge­n, actieplann­en en acties’. De raden kunnen wel zelf de vorm en de inhoud bepalen van de opvolgings­rapporteri­ng die ze wensen te krijgen. De tussentijd­se rapporteri­ng moet de gemeentera­adsleden bijvoorbee­ld nog altijd toelaten om ‘de evolutie van de uitgaven en ontvangste­n van het lopende boekjaar op te volgen’.

Volgens Leroy zien de meeste lokale besturen het besluit als een ‘positieve evolutie’. ‘Het leidt zeker niet tot een onoverkome­lijke administra­tieve last en het creëert een betere koppeling tussen het beleid en de financieri­ngsplannen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium