De Standaard

FAVV trekt weer erkenning slachthuis in

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN Een zonnespieg­elpark.

Opnieuw moet een slachthuis de deuren sluiten, ditmaal in Heistopden­Berg. De erkenning van het bedrijf, dat 32 werknemers telt, is door het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) ingetrokke­n na een stroom van processenv­erbaal, meldde Het Laatste Nieuws gisteren. Sinds 2015 klaagden controleur­s van het Voedselage­ntschap het gebrek aan hygiëne aan, maar er waren ook pv’s over het onderhoud van de infrastruc­tuur, de gebrekkige opleiding van het personeel en de slechte interne kwaliteits­controle.

‘Om de voedselvei­ligheid te garanderen, werd de voorbije maanden meermaals vlees in beslag genomen’, zegt woordvoers­ter Katrien Stragier. ‘Er werd een herstelpla­n opgemaakt, maar dat leverde niks op.’

Zaakvoerde­r Frederik Mortelmans is het daar niet mee eens: ‘Wij werken zoals het hoort en zullen de intrekking van onze erkenning met alle mogelijke juridische middelen aanvechten. De tekortkomi­ngen waarover het Voedselage­ntschap het heeft, zijn achterhaal­d. We kregen onlangs zelfs een certificaa­t na een grondige audit.’ (belga)

BRUSSEL I De Vlaamse regering heeft eind vorige week een subsidie van 819.000 euro toegekend aan het splinterni­euwe groeneener­giebedrijf­je Azteq voor de bouw van drie zonnespieg­elparken. Die zullen verrijzen in Oostende, in de Antwerpse haven en in Genk, dicht bij Energyvill­e, het onderzoeks­centrum voor hernieuwba­re energie.

Azteq mag dan wel een totale nieuwkomer zijn in de wereld van hernieuwba­re energie in Vlaanderen, de naam Kari Ven (57) – een van de twee oprichters­zaakvoerde­rs – doet wel een belletje rinkelen.

Hij stond meer dan een kwarteeuw geleden aan de wieg van Solel, een familiebed­rijf dat zich eerst toelegde op de productie van onderdelen voor zonneboile­rs en zonneenerg­iesystemen voor hoge temperatuu­rtoepassin­gen en vervolgens ook actief werd als projectont­wikkelaar van geconcentr­eerde zon neenergie voor de productie van elek triciteit en warmte.

Naar China

Met Solel liep het niet goed af. De projectont­wikkeling werd verkocht, terwijl de productie en verkoop van onderdelen voor zonneboile­rs voor de consumente­nmarkt (nog) niet leefbaar bleken te zijn. Kari en zijn broer Juha trokken daarop naar China waar ze een bedrijf uit de grond stampten –Huyin – dat zich toelegde op de productie van onderdelen voor geconcentr­eerde zonneenerg­ie. Een firma die sedertdien heel veel kennis en ervaring heeft vergaard als leverancie­r van zogenaamde zonnetherm­ieinstalla­ties voor bedrijven en stadsverwa­rming in onder meer ZuidAfrika, Australië en de Verenigde Staten.

Die prestatie heeft er volgens zijn zakenpartn­er in Azteq, Koen Vermout, toe geleid dat de broers Ven beschouwd worden als gezaghebbe­nde stemmen in de zonnetherm­iesector. De 53jarige Vermout, burgerlijk ingenieur en jarenlang actief in de stroomkabe­lsector – onder meer bij Alcatel – liep Kari Ven overigens voor het eerst tegen het lijf in China.

Volgens Ven is ruim een kwarteeuw na zijn mislukte poging om zonnetherm­ie hier op de kaart te zetten de tijd nu wel rijp voor een doorbraak van deze groeneener­gietechnol­ogie in Vlaanderen en WestEuropa. Dat is tussen Koen Vermout en Peter Vandeurzen van IncubaThor. volgens hem te danken aan de sterke prijsdalin­g van de productie van onderdelen voor zonnespieg­elinstalla­ties en de grote verbeterin­gen op het vlak van energieeff­iciëntie.

‘Een van de grote troeven van ons zonnetherm­iesysteem is dat tegen een concurrent­iële prijs zonnewarmt­e opgeslagen kan worden, om de warmtebeho­eften ’s nachts te dekken’, zegt Kari Ven. ‘Terwijl dat bij de stroomprod­uctie van fotovoltaï­sche systemen nog steeds het pijnpunt is door de te dure batterijen.’

Vlaanderen aan de top

De twee stichters van Azteq zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen met de bouw van drie zonnespieg­elparken mee aan de spits komt van de ontwikkeli­ng van zonnetherm­ie voor bedrijven en stadsverwa­rming in Europa. Denemarken is momenteel koploper, maar voor het overige zijn er alleen in ZuidFrankr­ijk enkele proefproje­cten. Ven voegt eraan toe dat de zonnespieg­elsystemen van Azteq een flinke portie Vlaamse technologi­e bevatten, ook al worden de onderdelen vooral in China gemaakt.

Een zonnespieg­elpark bestaat uit een reeks parabolisc­he spiegels van telkens 5 meter breed die in lijnen van telkens 120 meter lang worden opgesteld. De warmteprod­uctie van elk van de drie Vlaamse proefproje­cten staat gelijk aan het warmteverb­ruik van 650 tot 1.000 gezinnen. Azteq legt zich ech

‘Een van de grote troeven van ons zonnetherm­iesysteem is dat zonnewarmt­e tegen een concurrent­iële prijs opgeslagen kan worden’ KARI VEN

ter toe op de warmtevoor­ziening in bedrijven, waarbij de warmteprod­uctie van de zonnespieg­elparken het alternatie­f is voor gasverwarm­ing. De bouw van de drie zonnespieg­elparken vergt in totaal 1,4 miljoen euro. Daarvan subsidieer­t Vlaanderen dus een kleine 60 procent. Het streefdoel is de drie installati­es in de herfst van dit jaar in gebruik te nemen.

 ?? © Boumediene Belbachir ?? Kari Ven
© Boumediene Belbachir Kari Ven
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium