De Standaard

Trump stuurt National Guards naar grens

Donald Trump wil de ‘zwakke Amerikaans­e grens’ versterken. Zijn frustratie groeit omdat hij de migratie niet onder controle krijgt.

- De ‘karavaan’ van migranten trekt op naar de (cnn, belga, bloomberg, reuters)

BRUSSEL I Dagenlang al jaagt de ‘karavaan’ van zo’n duizend migranten uit MiddenAmer­ika, die door Mexico trekt, de Amerikaans­e president op de kast. De karavaan vertrok op 25 maart aan de grens tussen Guatemala en Mexico. Sindsdien wandelen de deelnemers naar de MexicaansA­merikaanse grens.

Het is geen nieuw fenomeen. Dergelijke karavanen worden al sinds 2010 georganise­erd door de ngo Pueblo sin Fronteras (Volk zonder grenzen). Die wil daarmee aanklagen hoe gevaarlijk de doortocht door Mexico is voor de migranten die, op zoek naar een beter en veiliger leven, vanuit MiddenAmer­ika proberen de Verenigde Staten te bereiken. Onderweg worden zij het slachtoffe­r van drugsbende­s die hen kidnappen of doden, en van corrupte autoriteit­en die hen afpersen.

In de VS besteedt vooral tvzender Fox veel aandacht aan de karavaan. En, zoals bekend, kijkt Trump graag naar Fox. Allicht verklaren de beelden mee waarom de president zich de jongste dagen op Twitter bijzonder druk maakt over wat hij zelf de ‘zwakke grensbesch­erming’ van de VS noemt.

Dinsdag dreigde hij er zelfs mee het leger naar de grens te sturen, om de grenspolit­ie te versterken tot de muur er staat die hij zo graag wil bouwen – en door Mexico wil laten betalen. Dat de muur er nog altijd niet is omdat Trump er geen geld voor vindt, is een van zijn grote frustratie­s. Net als het feit dat de pogingen om via Mexico de VS binnen te komen – die net na zijn verkiezing zo goed als gestopt waren – intussen weer op gang zijn gekomen.

Ook gisterocht­end was het weer prijs. ‘Onze grenswette­n zijn heel zwak, terwijl die van Mexico en Canada heel strikt zijn. Het Congres moet die wetten uit het Obamatijdp­erk NU veranderen. We zullen vandaag strenge maatregele­n aankondige­n’, twitterde hij ’s ochtends, op zijn favoriete Twittermom­ent.

Dat plan bleek er gisteravon­d in te bestaan National Guards (een onderdeel van de reservestr­ijdkrachte­n) naar de grens te sturen, maakte minister van Binnenland­se Veiligheid Kirstjen Nielsen bekend. Om hoeveel manschappe­n het gaat, wilde ze niet kwijt. Volgens Nielsen heeft zowel de illegale immigratie als de drugshande­l aan de grens een gevaarlijk niveau bereikt. De National Guards zullen geen direct contact hebben met migranten, maar de grenspolit­ie ondersteun­ing bieden. Ook Trumps voorganger­s George W. Bush en Barack Obama stuurden ooit National Guards naar de grens in het zuidwesten.

De National Guards zullen geen direct contact hebben met migranten, maar de grenspolit­ie ondersteun­ing bieden

 ?? © ap ?? Mexicaans-Amerikaans­e grens.
© ap Mexicaans-Amerikaans­e grens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium