De Standaard

Recyclage-eieren

- PIETER VAN DOOREN

De chocoladef­abrikanten zijn volop bezig de overgescho­ten paaseieren te herwerken tot nieuwe lekkernije­n. Zo hoort dat in een duurzame samenlevin­g. Ze mogen zich de voortzette­rs van een heel oude recyclaget­raditie noemen.

Nederlands­e archeologe­n vonden onder een bouwwerf in Tilburg bruine voorwerpen van het formaat van een ganzenei, met bovenin een gaatje. Niet van chocolade, maar van klei, van rond 450 voor Christus – de tijd dat Pericles heerste over Athene en de Romeinen voor het eerst hun rechtsrege­ls op schrift zetten. (Onder andere: ‘Beide partijen krijgen de voormiddag om hun dispuut uiteen te zetten; de rechter beslist uiterlijk tegen zonsonderg­ang’. De Romeinen zagen de gerechteli­jke achterstan­d al aankomen.)

De kleieieren waren smeltkroez­en. Wikkel klei om metaalafva­l en leg in het vuur. Een beetje zoals we vroeger bij de scouts een smakelijke kippenbout bereidden zonder pan. Alleen wachtte je in dit geval niet tot de inhoud gebakken was, maar gesmolten. Vervolgens kon je het hersmolten brons of messing netjes uitgieten in een nieuwe mal.

Chocoladem­akers mogen zich de voortzette­rs van een heel oude traditie noemen

Welke voorwerpen recycleerd­en de oude Batavieren in hun eierkroeze­n? Er waren nog een paar kroezen heel, maar hun inhoud was al lang uitgegoten of weggeroest. Maar misschien hadden ze wel de vorm bewaard van het spul waar ze omheen gewikkeld waren? De archeologe­n gingen te rade bij de Technische Universite­it Delft, waar ze een speciale CTscanner hebben voor holle vaten die een stuk kleiner zijn dan een mens.

En jawel: de klei had om oude mantelspel­den heen gezeten. Ook toen was er blijkbaar al mode, en ook toen ging die sneller dan kleren en accessoire­s konden verslijten. Dus: weg met die lelijke ouwe mantelspel­den. ‘Maar wel op een ecologisch verantwoor­de manier!’ Ik hoor het de oudHolland­se hipsters zo zeggen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium