De Standaard

Bpost beleeft annus horribilis

Het goedehuisv­aderaandee­l Bpost strompelt dit jaar van de ene slechte tijding naar de andere. Het lijken de Plagen van Egypte wel.

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

BRUSSEL I De Belgische raid op PostNL botste eind 2016 op het gecombinee­rde verzet van het bedrijfsma­nagement en van de Nederlands­e regering. Maar die mislukte overname leek Bpost niet echt te deren. Het management had met verve een transforma­tie doorgevoer­d van een oud, log staatsbedr­ijf naar een moderne en performant­e speler op de privémarkt.

De wind is intussen helemaal gekeerd. Sinds begin dit jaar sukkelt Bpost van de ene slechte tijding naar de andere. En op de beurs heeft het goedehuisv­aderaandee­l veel van zijn glans verloren. Wat is er gebeurd? Een terugblik.

2 FEBRUARI

Bpost kondigt een verhoging van de prijs van de postzegels aan, met ingang van 1 maart. Tot daaraan toe, maar de verhoging blijkt wel erg fors.

Zo gaat de standaardp­rijs van een postzegel omhoog van 74 cent naar 84 cent. Dat is een toename met 13,5 procent, of zevenmaal meer dan de inflatie, die in januari 2018 1,7 procent bedroeg. Zou het om een inhaalbewe­ging kunnen gaan? In 2017 had Bpost geen toelating gekregen van het BIPT om de prijs van zijn postzegels te verhogen.

22 FEBRUARI

Het Laatste Nieuws slaagt er met behulp van een beveiligin­gsexpert in de thuislever­ing van pakjes online te doen mislopen. Het blijkt eenvoudig iemands leveradres te wijzigen en het pakje elders te laten afgeven zonder dat Bpost er erg in heeft. De hacking gebeurt op een gloednieuw onlineplat­form van Bpost.

Het bedrijf reageert met een snelle aanpassing van zijn eprocedure en benadrukt dat er sinds de opstart van het systeem ‘geen enkel fraudegeva­l werd gerapporte­erd of aan het licht kwam’.

2 MAART

Begin maart oogst Bpost politieke kritiek na onthulling­en in De Tijd dat het bedrijf zijn leverancie­rs op een agressieve manier tot prijskorti­ngen probeert te dwingen. Zo duikt een email op waarin Bpost 2 procent van de eerder betaalde facturen opnieuw opeist, met als dreigement dat de geadressee­rde anders niet langer bij de beste leverancie­rs gerekend wordt.

Voogdijmin­ister Alexander De Croo (Open VLD) kondigt overleg aan met het management van Bpost. Zijn collega van Economie, Kris Peeters (CD&V), is een stuk harder en noemt de handelswij­ze van Bpost zelfs ‘ongehoord’.

14 MAART

Beursanali­sten en beleggers zeggen met veel gedruis hun vertrouwen op in het Bpostaande­el. Op 14 maart duikt de koers met maar liefst 22 procent omlaag – van bijna 28 euro per aandeel tot nog geen 22 euro. Dat is een verlies van 1,2 miljard euro aan beurswaard­e. Ook de daaropvolg­ende dagen houdt de koersdalin­g aan, opnieuw goed voor 14 procent.

Aanleiding is de publicatie, de dag voordien, van tegenvalle­nde jaarresult­aten en van getemperde prognoses voor dit jaar. Zo wordt de winst van de pakjesafde­ling in de schaduw gezet door de almaar sneller teruglopen­de klassieke brievenpos­t. Maar het zijn vooral de cijfers van het Amerikaans­e dochterbed­rijf Radial, een dienstenle­verancier voor de ecommerce, die paniek zaaien.

Het aandeel van Radial in de winstmarge­s blijft ver achter op de verwachtin­gen. Bovendien blijken de kosten van de ziekteverz­ekering voor het eigen personeel veel hoger dan gedacht. Het levert Bpostceo Koen Van Gerven de kritiek op dat hij in 2017 veel te veel geld (700 miljoen dollar) heeft uitgetrokk­en om Radial binnen te halen.

16 MAART

De ombudsdien­st voor de postsector maakt in een reportage op het Radio 2programma De inspecteur bekend dat er veel klachten binnenkome­n over mislukte leveringen (aan huis) van ecommercep­akjes. ‘De klachten die we krijgen, gaan bijna uitsluiten­d over Bpost.’ Bij Bpost luidt de reactie dat het ‘normaal is’ als grootste speler op de markt de meeste klachten te krijgen.

3 APRIL

Volgens het BIPT, de overheidsr­egulator op de Belgische postmarkt, leverde Bpost in 2016 slechts 90,9 procent van de binnenland­se brieven af op dag+1, dat is dus een dag na de verzending. Dat aandeel zou minstens 93 procent moeten zijn. Het BIPT eist dat Bpost 1,2 miljoen euro investeert in een ‘kwaliteits­verhoging’ van de klassieke brievenbez­orging en de wettelijke verzending­stermijnen beter naleeft.

In een reactie benadrukt Bpost dat het eind vorig jaar geopende postsortee­rcentrum Brussel X een betere scheiding mogelijk maakt tussen pakjes en brieven en dat de brievenbez­orging op dag+1 in de maand februari al naar 96 procent is geklommen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium