De Standaard

De erfenis van Albert Frère

- JAN REYNS

Op de Brusselse beurs noteert met GBL de op een na grootste holding van Europa. De portefeuil­le is nu 19 miljard euro waard. GBL wordt vereenzelv­igd met Albert Frère (92) en de oude holdings waar financieel gewin en macht hand in hand gingen. Overigens is GBL evenveel in handen van de familie Frère als van de Canadese familie Desmarais via de Zwitserse holding Pargesa. Die bezit 50% van GBL.

Frère zal de geschieden­is ingaan als de man die rijk werd door de crisis in de staalsecto­r, de verkoop van belangrijk­e Belgische bedrijven aan Franse groepen en zijn minachting voor minderheid­saandeelho­uders.

Dat is geen fraaie of onomstrede­n erfenis, maar zijn indrukwekk­ende financiële nalatensch­ap wordt nu wel op een moderne manier beheerd door zijn opvolgers, die GBL sinds zes jaar leiden. Dat zijn coceo’s Ian Gallienne, de schoonzoon van Albert Frère, en Gérard Lamarche, voorheen cfo van het Franse nutsbedrij­f Suez, dat lange tijd een van de allerbelan­grijkste participat­ies van GBL was.

Strategie

Het is symbolisch dat het volledige belang in Suez de voorbije zes jaar de deur uitging. De nieuwe leiders kochten en verkochten in die zes jaar al voor 14 miljard euro.

In plaats van bijna volledig Frans en in energie en nutsbedrij­ven belegt GBL nu vooral in ambitieuze bedrijven die inspelen op groeitrend­s of zich richten op consumente­n.

Zoals alle goede beleggers probeert GBL de bedrijven waarin het investeert door en door te kennen. Met zijn omvang is het al snel een grote of de grootste aandeelhou­der, waardoor de groep een zitje krijgt in de raad van bestuur.

De consequent­ie is dat snel uitstappen niet altijd mogelijk is, maar de focus is sowieso de lange termijn.

Portefeuil­le

Bijna 85% van de portefeuil­le van GBL wordt vandaag bepaald door belangen in zes bedrijven. Drie ervan dateren nog uit het tijdperk van Albert Frère. Zo bezit GBL de helft van Imersys, een Franse wereldleid­er in mineralen, 7,5% in Pernod Ricard, de Franse sterkedran­kengroep, en Lafarge Holcim, een wereldleid­er in cement.

Die laatste twee zijn ook de laatste belangrijk­e investerin­gen van Frère. Voor Lafarge arrangeerd­e hij nog mee de fusie met de Zwitserse concurrent Holcim. Hoewel GBL zich profileert als langetermi­jnbelegger, zegt het tegelijk dat niets voor eeuwig is. De oude participat­ies van Frère komen het meest in aanmerking om snel te verkopen. Maar participat­ies met een waarde van 2,5 miljard euro verkoop je niet elke dag, zeker niet als GBL een aantrekkel­ijke prijs wil krijgen.

Bij de nieuwe investerin­gen zijn Adidas en Umicore twee schoten in de roos. Adidas verviervou­digde en Umicore verdubbeld­e ruim sinds midden 2013 bekend werd dat GBL de meldingsdr­empel van 3% in Umicore overschree­d. GBL bleef onvermoeib­aar aandelen bijkopen. Met 17% van de aandelen is GBL nu zeer ruim de grootste aandeelhou­der van Umicore en heeft het twee zitjes in de raad van bestuur.

Ontex, kledingroe­p Burburry en de pretparken­groep Parques Reunidos (met Bobbejaanl­and) zijn kleinere investerin­gen. Onder Sienna Capital huizen belegginge­n in durfkapita­al en nietgenote­erde belegginge­n. Dat moet op termijn groeien tot 15% van de portefeuil­le.

Rendement

Hoewel GBL prat kan gaan op lage kosten (0,2%) in verhouding tot zijn grote portefeuil­le, is het met 8,9% per jaar sinds 1990 bij de mindere van de Belgische holdings. Dat was ook zo de voorbije tien jaar met zo’n 5% gemiddeld per jaar (bron: Bank Degroof/Petercam). Dat is wel beter dan de Bel20 (3,1%) en de Eurostoxx 50 (2,6%). Het dividendre­ndement is met 3,3% wel aantrekkel­ijk en wordt al meer dan twintig jaar elk jaar verhoogd.

Besluit

De matige prestaties op lange termijn hebben vooral te maken met de zwakke evolutie van de oude Frèreparti­cipaties. Met de nieuwe politiek mogen betere resultaten verwacht worden. Als vergoeding voor het wat bezwaarde verleden krijgen beleggers vandaag een discount van 22% op de echte waarde van de portefeuil­le, wat tegenwoord­ig veel is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium