De Standaard

Wie helpt Yasmine (4) uit Syrisch jihadisten­kamp?

Een Belgische kleuter zou alleen vastzitten in een jihadisten­kamp. Child Focus vraagt om politieke motieven opzij te zetten en in te grijpen.

-

te zetten en in te grijpen.’

Tweede minderjari­ge meegenomen

Veiligheid­sdiensten volgen de situatie op, maar ingrijpen is allesbehal­ve evident. Mehdi Atid nam vorig jaar overigens nog een ander minderjari­g meisje mee naar Syrië. Op 27 mei verspreidd­e Child Focus een opsporings­bericht voor de 14jarige F.B.S. uit Ukkel, die naar school vertrok, maar daar nooit aankwam.

Het gerecht ging er meteen vanuit dat ze naar Syrië was vertrokken. De autoriteit­en vreesden al maanden dat het meisje, wier oudere zus al in Syrië had verbleven, naar het kalifaat wilde. De politie had uit voorzorg daarom haar identiteit­spapieren in beslag genomen.

Allicht konden de voortvluch­tige Mehdi Atid en de twee meisjes grenscontr­oles ontwijken door met de bus te reizen. Zelf zou de man identiteit­spapieren van een vriend bij zich hebben gehad. In Griekenlan­d raakten de veiligheid­sdiensten het spoor van Atid en de meisjes kwijt, omdat de man daar zijn gsm zou hebben weggegooid.

F.B.S. is intussen wel terug in België. Vijf maanden na haar vertrek werd ze opgepakt in Turkije waar ze was bevallen van een baby. Op het moment van haar vertrek met Mehdi Atid zou ze vier maanden zwanger zijn geweest van hem. F.B.S. werd met haar kindje naar België gerepatrie­erd en door de jeugdrecht­er in een gesloten instelling geplaatst.

ISkinderen

Het verhaal van Yasmine plaatst de discussie over ISkinderen opnieuw op scherp. Twee weken geleden vroegen twee weduwes van Antwerpse Syriëstrij­ders in een interview met VRTjournal­ist Rudi Vranckx om naar België terug te keren met hun kroost. Tatiana Wielandt en haar schoonzus Bouchra Abouallal zitten met hun vijf kinderen in een kamp in het noorden van Syrië.

Maar op politiek vlak bleef het na de uitzending stil. België heeft geen echt terughaalb­eleid. Wel heeft de overheid onlangs een regeling uitgewerkt voor kinderen jonger dan tien jaar. Kleine kinderen hebben, na een DNAtest die hun Belgische afkomst bewijst, het recht om naar België te komen. Voor Yasmine, voor de kinderen van Wielandt en Abouallal en voor de andere minderjari­gen (volgens Ocad zijn er 145) betekent dat weinig. Pas als ze bij de Belgische ambassade in Turkije zouden aankloppen, zou onze overheid in actie schieten. Met Turkije heeft België afspraken gemaakt. Afspraken met Syrië, of met Koerden die bepaalde gebieden controlere­n, zijn er niet.

 ?? © rr ?? Een opsporings­bericht dat vorig jaar verspreid werd.
© rr Een opsporings­bericht dat vorig jaar verspreid werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium