De Standaard

CD&V verstrikt in eigen Arco-belofte

Belofte maakt schuld, zeker als je die belofte al ruim tien jaar volhoudt. Maar CD&V heeft in het dossier over Arco een belofte gemaakt waarvan ze de uitkomst niet zelf in de hand heeft.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I ‘Dit had drie jaar geleden al moeten gebeuren’, klinkt het ietwat gefrustree­rd bij CD&V. De contacten met de Europese Commissie om een sluitende oplossing voor Arco te vinden, draaien pas de jongste weken op een hoger toerental. Premier Charles Michel (MR) sprak er op de jongste Europese top nog Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker over aan.

Bij de Europese Commissie ligt een voor stel van oplossing op tafel. Een deel van het geld moet van staatsbank Belfius komen, uit de opbrengst van de beursgang of via een eenmalig dividend. De Belgische regering wacht op een antwoord van de Commissie, maar wanneer dat komt, is onduidelij­k.

WetMajor

De christende­mocraten zijn ervan overtuigd dat stevig lobbywerk bij de Commissie resultaat kan opleveren. Daarbij wordt altijd gewezen naar de manier waarop minister van Werk Kris Peeters (CD&V) met Europa een akkoord heeft kunnen bereiken over het behoud van de wetMajor voor de havenarbei­ders. Met een commerciël­e geste van Belfius zou, volgens sommige specialist­en, het groen licht van Europa makkelijke­r kunnen worden omzeild. Dat ligt dan weer bij Belfius moeilijk.

CD&V sleept de belofte om de Arcocoöper­anten te vergoeden nu al tien jaar mee. In 2008 beloofde toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) een waarborgre­geling. Hij overtuigde zo Arco om geld te pompen in het noodlijden­de Dexia. Maar de wettelijke regeling kwam er pas in 2011, op het ogenblik dat Dexia kapseisde. Tot de Europese Commissie in juli 2014 de regeling afschoot.

Toenmalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) slaagde er nog in om het dossier over te verkiezing­en te tillen door de beslissing van de Commissie aan te vechten. Intussen is de waarborgre­geling ook juridisch aan alle zijden aan flarden geschoten.

Sindsdien is het aanmoddere­n en zoeken naar een plan B. Bij de regeringsv­orming in 2014 maakte CD&V al een eerste knieval door te aanvaarden dat de Arcocooper­anten niet langer al hun geld zouden terugzien, maar slechts veertig procent van hun inleg. Alleen zo waren de NVA en Open VLD te overtuigen om een oplossing voor Arco in het regeerakko­ord in te schrijven.

Zomerakkoo­rd

Sindsdien stapelen de beloftes aan CD&V zich op. In zijn State of the Union in 2016 beloofde premier Michel een oplossing het jaar nadien. In het Zomerakkoo­rd vorig jaar werd het akkoord bevestigd, maar het is er nog altijd niet. CD&V wacht, maar bij elke onderhande­ling over een groot akkoord, speelt in het achterhoof­d dat Arco nog niet geregeld is. ‘Het wordt tijd dat we niet telkens opnieuw een prijs moeten betalen voor Arco’, luidt het in CD&Vkringen.

Opnieuw is de druk van de ketel om snel een oplossing te vinden. CD&V heeft een oplossing voor Arco altijd gekoppeld aan de beursgang van Belfius. CD&Vvicepremi­er Kris Peeters herinnerde gisteren aan die belofte. Maar Belfiustop­man Marc Raisière liet gisteren aan De Tijd weten dat een beursgang voor de zomer onhaalbaar is. Daardoor dreigt CD&V het dossier langer te moeten meeslepen, terwijl er in oktober gemeentera­adsverkiez­ingen zijn.

De vraag is of een juridisch sluitende oplossing met goedkeurin­g van de Europese Commissie gevonden kan worden. CD&V kan zich niet permittere­n om met een halfbakken oplossing genoegen te nemen. Als de oplossing onder vuur komt te liggen, blijft Arco CD&V mogelijk achtervolg­en tot de federale verkiezing­en in 2019. Geen oplossing is ook geen optie, CD&V kan in dat geval wel de schuld bij de Europese Commissie leggen. Maar hoe geloofwaar­dig is dat voor een partij die jarenlang aan de Arcokar heeft getrokken?

Beursgang Belfius

Open VLD en de NVA dringen bovendien aan om de beursgang van Belfius los te koppelen van een oplossing voor Arco. Ze leggen de verantwoor­delijkheid bij CD&V

‘Een deel van onze kiezers wil absoluut niet dat er een cent belastingg­eld naar een oplossing voor Arco gaat, een ander deel vraagt dan weer een oplossing’

Een NVAbron

als de beursgang in het najaar eventueel onder een minder gunstig economisch gesternte plaatsvind­t, of als Europa ons land aan de mouw trekt omdat de overheidss­chuld niet daalt. De opbrengst van een beursgang kan naar de schuldafbo­uw gaan.

De NVA heeft zich met Open VLD altijd kritisch opgesteld tegenover een waarborgre­geling voor Arco. Voor de NVA ligt dat niet zo simpel. Een deel van de NVAkiezers zijn Arcocoöper­ant. Dat kan moeilijk anders voor een partij die dertig procent van de kiezers bekoort. ‘Een deel van onze kiezers wil absoluut niet dat er een cent belastingg­eld naar Arco gaat, maar een ander deel vraagt een oplossing’, klinkt het bij de partij.

De NVA blijft hameren op een aanzienlij­ke bijdrage van beweging.net in een oplossing en een zo klein mogelijke bijdrage van de belastingb­etaler. De NVA borduurt consequent voort op de aanvallen die ze tijdens de regeringDi Rupo lanceerde tegen de christelij­ke arbeidersb­eweging.

 ?? © Joren De Weerdt ?? Arcogedupe­erden betoogden in oktober 2016 nabij een parochieza­al in Massenhove­n waar minister Koen Geens (CD&V) kwam spreken.
© Joren De Weerdt Arcogedupe­erden betoogden in oktober 2016 nabij een parochieza­al in Massenhove­n waar minister Koen Geens (CD&V) kwam spreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium