De Standaard

Livemuziek geeft gelijkstro­om in de hersenen

Tijdens liveconcer­ten worden de hersengolv­en van muzieklief­hebbers gesynchron­iseerd. Dat verklaart waarom een festival bijwonen meer beklijft dan in je eentje naar Spotify luisteren.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Bij een liveconcer­t zijn is om verschille­nde redenen plezierig: kunnen zien én horen hoe artiesten muziek maken, is een compleet andere ervaring dan thuis zitten te luisteren naar een studioopna­me, hoe perfect die ook is. Het gaat er niet alleen om je idolen live bezig zien, ook de band met andere concertgan­gers die eenzelfde ervaring meemaken, is een belangrijk­e bonus. Dat ‘samen’gevoel wordt verstrekt doordat je hersenen een trucje met je uithalen, volgens onderzoeke­rs van de Western University in Canada. Wanneer je in het gezelschap van andere mensen een liveconcer­t bijwoont, gaan jouw en

hun hersengolv­en synchroon lopen. Dat creëert een gevoel van verbondenh­eid en verklaart waarom samen live luisteren méér bevredigin­g oplevert dan luisteren in je dooie eentje.

Neuroweten­schapster Jessica Grahn legde afgelopen week op een symposium uit welk experiment haar tot deze conclusie bracht. Haar team had enkele artiesten gevraagd om speciaal voor het onderzoek een nummer te schrijven en dat live ten gehore te brengen voor een publiek, dat deels bestond uit proefperso­nen.

Hoofddekse­l met elektroden

Er deden zestig deelnemers aan de studie mee, opgedeeld in drie groepen van twintig personen. Elke groep kreeg de gespeelde muziek op een andere manieren te horen.

De eerste groep woonde het liveconcer­t bij, samen met ongeveer tachtig andere mensen die geen proefperso­nen waren. Een tweede groep van twintig proefperso­nen keek, samen met ongeveer tachtig andere mensen die geen proefperso­nen waren, naar een videoopnam­e van het liveconcer­t – de opname had dezelfde audiokwali­teit als het origineel.

Een derde groep van twintig werd opgedeeld in tien groepjes, die telkens met hun tweetjes naar de opname keken en luisterden.

Elke proefperso­on droeg tijdens het experiment een hoofddekse­l met elektroden. Tijdens het kijken en luisteren werd een elektroenc­efalogram gemaakt – een ‘EEG’ dat de elektrisch­e activiteit van de hersenen in kaart brengt.

Daaruit bleek dat de hersengolv­en van kijkers die live én in gezelschap het concert hadden bijgewoond, meer gesynchron­iseerd waren dan die van mensen in de andere twee groepen.

Het ging meer bepaald om synchronis­atie van deltagolve­n (zie inzet) die in hetzelfde frequentie­bereik vielen als dat van de beat van de muziek. Dat suggereert dat de beat aan de basis ligt van de synchronic­atie, aldus de neuroweten­schappers.

Het experiment herinnert er volgens hen aan dat mensen sociale wezens zijn, die invloed op elkaar uitoefenen. Vermoedeli­jk zijn muzikale ritmes, die vroeger in de meeste culturen geassociee­rd waren met rituelen en dans, ontstaan om de verbondenh­eid van een groep te vergroten.

Religieuze rituelen

Vandaag zijn popconcert­en geen religieuze rituelen meer, maar ze zijn wel nog steeds een manier om sociale participat­ie te bevorderen, aldus de onderzoeke­rs. Uit eerder onderzoek is gebleken dat vrijwel iedereen in staat is om ritmes in de muziek te horen, het is een basisvaard­igheid. Wie niet kan dansen heeft met andere woorden geen gebrek aan ritmegevoe­l, maar vooral een gebrek aan motorische vaardighed­en.

Dat mensen hun hersengolv­en op elkaar kunnen afstemmen, is ook al gebleken uit onderzoek in klaslokale­n, waar de mate van synchronis­atie van hersengolv­en onder leerlingen weergeeft hoe leuk ze de les en elkaar vinden.

Vermoedeli­jk zijn muzikale ritmes, vroeger geassociee­rd met rituelen en dans, ontstaan om verbondenh­eid te vergroten

 ?? © Koen Bauters ?? Het ‘samen’gevoel – hier op Pukkelpop – wordt verstrekt doordat je hersenen een trucje met je uithalen.
© Koen Bauters Het ‘samen’gevoel – hier op Pukkelpop – wordt verstrekt doordat je hersenen een trucje met je uithalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium