De Standaard

Hoe Wall Street altijd wint

- NICO TANGHE

Niets is nog zoals het was in de bankenwere­ld. Dat bleek gisteren nogmaals uit een studie van het Duitse filiaal van Ernst & Young (EY). Exact tien jaar na de bankencris­is moeten de Europese banken volledig afhaken. Als het gaat om omzet, winst of beurswaard­e: Wall Street wint altijd. En dat met een straat voorsprong. De winst voor belasting was in 2017 bijvoorbee­ld in de VS dubbel zo groot: 154 miljard euro voor Wall Street tegenover 71 miljard euro bij onze banken.

De redenen zijn bekend. Net na de crisis in 2008 greep de Amerikaans­e toezichtho­uder hard en snel in. De banksector werd efficiënt geherkapit­aliseerd, waarbij men een rist kleinere banken bewust failliet liet gaan. Dat deed veel pijn, maar het gevolg is dat de Amerikaans­e banken zich sneller konden herpakken. Terwijl in Europa de schoonmaak nog altijd bezig is.

Die blijft niet zonder resultaat. De Europese banken zijn nu zuiniger en voorzichti­ger met overnames. Ze hebben hun kapitaal versterkt. Er zijn buffers aangelegd om liquiditei­tsprobleme­n te voorkomen. Het toezicht is verbeterd. En de ECB heeft meer controle dan voor de crisis.

Toch blijven er veel onopgelost­e problemen. In Italië duurt het jaren voor een bank haar geld terugziet. Dus is ze terughoude­nd om klanten in een faillissem­ent te duwen. En we staan nog ver van een ordentelij­ke afwikkelin­g van failliete probleemba­nken.

‘Hier is het geld. Beloof mij gewoon dat je het terugbetaa­lt’, zegt de bank. Als dat maar goed afloopt

Intussen blijft de berg probleemkr­edieten (banklening­en aan bedrijven en gezinnen die niet of te laat worden terugbetaa­ld, red.) maar groeien. Tien jaar na de crisis bereikt hij een recordhoog­te van één biljoen euro. Geen wonder dat de Europese Commissie vorige week nog een pak maatregele­n aankondigd­e om die ‘slechte’ bankkredie­ten strenger aan te pakken. Landen als Duitsland weigeren wegens die probleemkr­edieten al jarenlang verdere stappen naar een gemeenscha­ppelijk depositoga­rantiestel­sel te zetten. Althans niet zolang de zuidelijke lidstaten niet meer doen om hun banken te saneren.

Too little, too late, voorspelt Dirk MüllerTron­nier van EY. Volgens hem dreigt het verschil tussen de Europese en de Amerikaans­e banken alleen maar toe te nemen. Want de komst van Trump jaagt niet alleen de rente omhoog, de Amerikaans­e president kondigde ook aan dat hij de regelgevin­g voor de banken fors wil versoepele­n.

Een evolutie die vragen oproept. Tien jaar na de financiële crisis is er in de bankwereld nog te weinig veranderd om vandaag al als belastingb­etaler gerust te kunnen slapen. De zakenbanke­n blijven leven op krediet, de ‘too big to fail’banken zijn door de crisis nog gegroeid en de euforie op de markten lijkt volledig terug. Wat gaat dat geven als de rente plots snel stijgt? Op de markt voor bedrijfsob­ligaties bijvoorbee­ld. Wist u dat aan het gros van alle bedrijfsle­ningen vandaag nauwelijks convenante­n verbonden zijn? Banken en kredietmak­elaars zeggen dus: ‘Hier is het geld. Beloof mij gewoon dat je het terugbetaa­lt’. Als dat maar goed afloopt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium