De Standaard

‘Politicus moet kiezer toestemmin­g vragen’

-

BRUSSEL I De nieuwe Europese privacyreg­els, die vanaf 25 mei van toepassing zijn, hebben ook gevolgen voor de traditione­le manier van campagnevo­eren. Vandaag is het gebruikeli­jk dat lokale politici data opvragen bij de gemeente die niets te maken hebben met hun ambt, wel met hun verkiezing­scampagne.

Een schepen van Cultuur vraagt bijvoorbee­ld de adressen op van de leerlingen van de muziekscho­ol om hun ouders een verkiezing­sfolder te sturen. Dat is vandaag al verboden, alleen heeft de Privacycom­missie weinig middelen om dergelijke inbreuken op te sporen, laat staan te bestraffen. Dat verandert met de General Data Protection Regulation, de nieuwe Europese privacyreg­els.

‘Politici zullen moeten verantwoor­den waar ze hun gegevens vandaag halen’, zegt Willem Debeuckela­ere van de Privacycom­missie. ‘Om aan politieke propaganda te doen, heb je voortaan de instemming nodig van de kiezers die je wilt bereiken. Dat wordt veel moeilijker.’

Prof. Patrick Van Eecke twijfelt er niet aan dat de Privacycom­missie haar tanden zal laten zien. ‘Politici die in de fout gaan, mogen een sanctie verwachten’, zegt hij. Die kan hoog oplopen, tot 20 miljoen euro zelfs. ‘De Privacycom­missie is straks niet meer een tandeloze instelling. Ze zal hoge straffen kunnen opleggen. Dat is een sterk wapen en de commissie zal niet aarzelen om het te gebruiken.’ (wwi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium