De Standaard

VS en China bestoken elkaar met sancties

Met een opbod van (aangekondi­gde) importheff­ingen lijkt een handelsoor­log tussen China en de VS vorm te krijgen.

-

BRUSSEL I China noch de Verenigde Staten lijken van plan gas terug te nemen in een opbod van handelssan­cties tussen de twee economisch­e grootmacht­en. Begin deze week kondigde de Amerikaans­e president Donald Trump nieuwe importtari­even op 1.300 Chinese producten aan – goed voor 50 miljard dollar – waarna Peking amper een dag later 106 producten in het vizier nam, die vooral de Amerikaans­e boeren en autoindust­rie moeten raken.

Maar daar hoeft het niet te stoppen, vindt Trump. Hij noemde de Chinese reactie een ‘oneerlijke vergelding’ en liet donderdaga­vond laat weten dat zijn minister van Handel, Wilbur Ross, bekijkt welke andere Chinese producten, ter waarde van ‘100 miljard dollar’, extra kunnen worden belast. En ook nu liet de reactie van Peking niet lang op zich wachten. China zal terugvecht­en ‘wat het ook moge kosten’, schreef het ministerie van Handel vrijdagoch­tend op zijn website, enkele uren na de aankondigi­ng van Trump. ‘Indien de VS volharden in unilateral­isme en handelspro­tectio nisme, zullen wij volgen tot het einde en resoluut terugvecht­en.’

Zowel Washington als Peking lijkt ook bereid de eventuele schade van een escalerend handelscon­flict te dragen. Het opbod van importheff­ingen kan ‘een beetje pijn’ veroorzake­n, maar op lange termijn winnen de Amerikanen, zei Trump. Een handelsoor­log wil hij dit niet noemen, want die hebben de VS volgens hem ‘vele jaren geleden al verloren, door de domme of incompeten­te mensen die de VS vertegenwo­ordigden’, zei hij vrijdagoch­tend aan radiozende­r 77 WABC.

DONALD TRUMP President Verenigde Staten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium