De Standaard

De kater van Silicon Valley

- DOMINIQUE DECKMYN

Het ‘idealisme’ van Silicon Valley botst steeds meer met de grauwe realiteit.

Wie geschoren wordt, moet stilzitten. Facebook probeert wanhopig om het Cambridge Analyticas­chandaal onder controle te krijgen, maar oogst alleen nog meer kritiek. Wijst Mark Zuckerberg op de grote inspanning­en die zijn bedrijf doet om de verspreidi­ng van haatberich­ten op Facebook Messenger tegen te gaan, dan staat twee minuten later op het internet dat ‘Facebook al uw berichten scant’. Een interne nota lekt uit, en geeft aanleiding tot krantenkop­pen als ‘Facebook wil over lijken gaan om te groeien’. Wie de hele nota doorleest (erg lang is die niet), begrijpt nochtans dat de auteur, ene An drew Bosworth, eigenlijk iets anders

probeert te zeggen. Hij zegt niet: ‘het kan ons niet schelen hoeveel doden er vallen, als de miljarden hier maar binnenstro­men’. Wat hij wel zegt, is dat een communicat­ieplatform voor heel de wereld uitbouwen, heel waardevol is. Ook al kun je niet verhindere­n dat het ooit wordt misbruikt, bijvoorbee­ld om een aanslag te beramen. Het is cassant geformulee­rd, maar Bosworth vertolkt hier niet de dolgedraai­de graaicultu­ur. Hij vertolkt wel het naïeve idealisme waarop Silicon Valley is gestoeld, en dat vaak gevaarlijk dicht bij messianism­e aanleunt. En hoe dat idealisme steeds meer botst met de grauwe realiteit.

In Europa zijn we Facebook, Goog le en Amazon de jongste jaren gaan zien als allesversl­indende monsters die onze eigen bedrijven, cultuur en democratie te lijf gaan. In Silicon Val ley zijn veruit de meeste mensen die voor deze bedrijven werken ervan overtuigd dat ze zich (weliswaar dik betaald) elke dag weer inzetten voor een betere wereld. Ja, echt. Ook Zuckerberg gelooft dat waarschijn­lijk oprecht.

Maar de idealisten van Silicon Valley worden wakker met een kater. 3.000 personeels­leden van Google schreven deze week een open brief aan hun directie, om te vragen dat het bedrijf niet meer zou meewerken aan het gebruik van zijn AItechnolo leggen. Ze werd geïnspiree­rd door de wilde complotthe­orieën die over Youtube bestaan. En op slag werd zij zelf ook het onderwerp van nog wildere complotthe­orieën. Dat zij een vertegenwo­ordiger is van de ‘Deep State’, of een moslimextr­emist. Of zelfs dat zij een door AI gecreëerd fictioneel personage is. Die complotthe­orieën konden de voorbije dagen haast ongehinder­d woekeren op Youtube zelf en op Twitter. Hoe hard beide bedrijven dat ook trachtten te verhindere­n. Ja, Amerika lijkt heel pijnlijk te ontwaken uit zijn technoutop­ie.

Volgende week woensdag zou wel eens het grote keerpunt kunnen zijn. Dat is de dag dat Mark Zuckerberg zich persoonlij­k moet komen verantwoor­den voor de Amerikaans­e Senaat. Hoeveel politici, en van welke partijen, zullen zich profileren door hem om ter hardst aan te pakken? Wie durft hem te verdedigen? En hoe defensief, vastberade­n of ontwijkend komt hij over? Dát zal bepalen of Silicon Valley er vanaf geraakt met een paar symbolisch­e maatregele­n (verplichte transparan­tie over politieke advertenti­es), dan wel dat de Verenigde Staten straks hun eigen succesbedr­ijven hard en streng gaan reguleren. Dat laatste was tot voor zes maanden totaal uitgeslote­n. Nu lijkt het heel dichtbij.

Amerika lijkt heel pijnlijk te ontwaken uit zijn technoutop­ie

 ?? © getty images ??
© getty images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium