De Standaard

Dode nr. 31, maar de wereld zwijgt

Het Israëlisch­e leger schiet met scherp op vreedzame Palestijns­e betogers aan de grens tussen Gaza en Israël. De dodentol loopt op.

- © rtr

Op de grens van Gaza houden Palestijne­n zes weken lang een Op 14 mei zal het zeventig jaar geleden zijn dat David BenGurion de staat Israël uitriep. de Murtaja zich opgesloten in Gaza.

Zijn dood brengt de dodentol, sinds de eerste protestdag op vrijdag 30 maart, op 31. Het aantal gewonden loopt volgens Al Jazeera op tot 1.400 Palestijne­n. De regering van Benjamin Netanyahu prijst de inzet van het leger dat naar eigen zeggen alleen ‘proportion­eel geweld’ gebruikt. Voor Israël is de Grote Terugkeerm­ars een dekmantel van de gewapende verzetsbew­eging Hamas en de inzet van geweld een kwestie van legitieme zelfverded­iging.

Het protest kwam er evenwel op initiatief van een nationaal comité waarin alle Palestijns­e politieke facties vertegenwo­ordigd zijn. Het ordewoord was duidelijk: het gaat om een vreedzaam protest. Volgens ooggetuige­n werd dat consigne de voorbije twee vrijdagen ook grotendeel­s gevolgd. Onder de actievoerd­ers bevinden zich vele gezinnen met kinderen. Her en der – het protest vindt plaats op vijf verschille­nde plekken langsheen de grens – vlogen wel stenen en een occasionel­e molotovcoc­ktail door de lucht.

‘We weten dat we militair niet kunnen winnen’, zei Atif Abou Seif, woordvoerd­er van Fatah, de partij van de Palestijns­e president Mahmoud Abbas, aan Le Monde. ‘Maar ethisch en moreel kunnen we Israël wel in zijn blootje zetten.’ Een kaderlid van Hamas, Bassem Naïm, zei dan weer: ‘De orders zijn strikt, dit moet een pacifistis­che actie zijn. Het zou voor Israël een geschenk uit de hemel zijn, mocht er geweld worden gebruikt.’

Pasen voorbij

In hun verslag van de gebeurteni­ssen op vrijdag 30 maart, waarbij zeventien Palestijne­n om het leven kwamen, stelden reporters van Le Monde dat het gebruikte legergewel­d manifest buiten proportie was.

De doden vielen vooral in de buurt van de afsluiting aan de oostelijke grens van Gaza. Daar is een sperzone van 300 meter, een strook landbouwge­bied waar het leger sinds de oorlog van de zomer 2014 niemand meer binnenlaat. De actievoerd­ers hadden het uitdrukkel­ijke order om daar weg te blijven. Het leger schoot er die dag twee ‘gewapende terroristi­sche’ indringers neer. De vijftien andere slachtoffe­rs vormden volgens Le Monde geen direct gevaar voor de Israëlisch­e soldaten. Net zo min als de zes journalist­en vorige vrijdag.

‘De orders zijn strikt: dit moet een pacifistis­che actie zijn. Het zou voor Israël een geschenk uit de hemel zijn, mocht er geweld worden gebruikt’

BASSEM NAÏM Kaderlid Hamas

De mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal en woordvoerd­ers van de organisati­e van Israëlisch­e exsoldaten Breaking The Silence en van de linkse partij Meretz riepen vorige week al op tot een onafhankel­ijk onderzoek. Een ontwerpver­klaring voor de VNVeilighe­idsraad, op initiatief van Koeweit, werd door de VS van tafel geveegd. Als reden werd aangehaald dat de Israëlisch­e vertegenwo­ordigers de bijeenkoms­t van de Veiligheid­sraad niet konden bijwonen vanwege Pasen.

Netanyahu wil van geen onderzoek weten en feliciteer­de zijn leger, ‘het meest ethische ter wereld’. Hoewel de dodentol inmiddels is opgelopen, het protest tot nader order vreedzaam blijft en Pasen al even voorbij is, blijft het in de meeste Europese hoofdstede­n uitzonderl­ijk stil.

 ??  ?? ‘Grote Terugkeerm­ars’.
‘Grote Terugkeerm­ars’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium