De Standaard

Screenings niet altijd sluitend

- © photo news

Bij het ter perse gaan was niet alleen Goolaerts’ toestand nog een vraagteken, ook de oorzaak was nog onbeantwoo­rd. ‘Het is zoals de vraag van de kip of het ei’, zegt sportarts Chris Goossens. ‘Is de renner ten val gekomen omdat zijn hart het begaf? Of was het de vál die tot een hartstilst­and heeft geleid? Dat laatste komt vaker voor dan mensen zouden denken.’ Topcardiol­oog Pedro Brugada gaat er intussen wel vanuit dat Goolaerts geen specifieke hart problemen had. ‘Dat zou geweten zijn, omdat de Wielerbond elke renner tot hartscreen­ings verplicht’, zegt hij.

‘Al zijn die screenings nooit honderd procent sluitend’, zegt Goossens. ‘Eén op de vier hartaandoe­ningen blijft erbij buiten beeld. En er kan ook altijd gewoon sprake zijn van een bacteriële infectie. Het is bijvoorbee­ld niet uit te sluiten dat een bacterie de hartspier van Michael heeft aangetast en tot een fatale aandoening heeft geleid.’ (aro) hij was neergevall­en op de kasseien, lag hij op de spoeddiens­t. ‘Hij heeft een hartstilst­and gehad en is gereanimee­rd. En ook een paar keer weggezakt’, zei ploegleide­r Michiel Elijzen.

Op het ogenblik dat de renners de laatste kilometers afmaalden en de supporters vervolgens Peter Sagan de kassei in de lucht zagen steken, vocht Goolaerts in het ziekenhuis voor zijn leven. Hij werd snel bijgestaan door zijn ouders, grootouder­s en broer, die op het parcours stonden te supportere­n. Ook zijn manager Jef van den Bosch haastte zich naar het ziekenhuis. Hij beleefde gisteren een zoveelste traumatisc­he ervaring, nadat eerder twee van zijn profrenner­s, Wouter Weylandt en Rob Goris, het leven lieten.

Het lot van de coureur

Of er iets schortte aan Michaels hart, zoals met betreurde renners als Daan Myngheer en Tim Pauwels? Niemand die het wist. Want er waren regelmatig controles. En die twee eerdere valpartije­n en die ambulance in de Schaal Sels vorig jaar? ‘Het lot van de coureur’, klonk het. De teamleidin­g vroeg iedereen met aandrang om vooral niet te beginnen speculeren.

Wegens het delicate karakter bleef de communicat­ie beperkt tot het absolute minimum. De ploegleidi­ng verliet het ziekenhuis gisteravon­d zwaar aangedaan. Volgens de woordvoers­ter van het ziekenhuis verkeerde Michael Goolaerts gisteravon­d laat nog steeds in levensgeva­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium