De Standaard

De Hongaren blijven hun premier omarmen. Geen sleet op de Viktator

Viktor Orban begint aan zijn derde ambtstermi­jn, zijn partij haalde weer een tweederdem­eerderheid.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

‘We hebben gewonnen en dankzij deze historisch­e zege kunnen we Hongarije verder beschermen.’ Het was een opvallend uitgelaten Viktor Orban die zijn partijaanh­ang zondagnach­t toesprak. Dat de Hongaarse premier de parlements­verkiezing­en voor de derde keer op rij zou winnen, stond in de sterren geschreven. Toch was de zege veel groter dan verwacht. Zijn partij Fidesz haalt 133 van de 199 parlements­zetels. De andere partijen zullen ook de komende vier jaar niets in de pap te brokken hebben. Het extreemrec­htse Jobbik is goed voor 26 zetels, de socialiste­n halen er nauwelijks 20. De vraag is of ze niet helemaal imploderen. Dat Orban zo afgetekend kon winnen, heeft hij zeker ook te danken aan de verdeeldhe­id van de oppositie.

Tegelijk lijkt er geen sleet te komen op het leiderscha­p van The Viktator. Orban past goed bij de politieke tijdgeest. Die heeft behoefte aan sterke leiders. Trump, Poetin, Erdogan en Xi bewijzen het. Orban speelt weliswaar op een lager niveau, maar hij past wel in het rijtje.

Onbeschroo­md autoritair

Hij is onbeschroo­md autoritair – dat hebben de media en de rechters mogen ondervinde­n – maar veel Hongaren pikken dat van hem omdat hij feilloos inspeelt op hun nationalis­tische gevoelens. Tijdens zijn verkiezing­scampagne appelleerd­e Orban geregeld aan het trotse verleden van het Hongaarse rijk en aan de christelij­ke waarden.

Interessan­t is de opmerking van Konrad Szymanski, de Poolse viceminist­er van Buitenland­se Zaken. Hij noemt de zege van Orban een signaal van ‘de emancipato­rische beweging van de OostEurope­se landen’.

Door zijn lange staat van dienst is de Hongaarse premier uitgegroei­d tot de onbetwiste leider van de Visegradla­nden. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije vormen een wat aparte groep in de Europese Unie. De vier landen varen weliswaar hun eigen koers – geregeld zijn ze het niet met elkaar eens, bijvoorbee­ld in hun houding tegenover het Rusland van Poetin – maar één ding hebben ze gemeen: ze willen dat hun stem luider klinkt in de EU.

De Hongaren of Polen zijn zeker niet tegen Europa – in opiniepeil­ingen scoren ze steevast hoog in hun gehechthei­d aan de EU – maar ze willen niet de les gespeld worden door Brussel. Dat gevoel van nationale trots bespeelt Orban heel goed.

Het ‘onbegrip’ tussen het oude en het nieuwe Europa is sinds de migratiecr­isis sterk gegroeid. Maar ook de strijd van Europees commissari­s Marianne Thyssen (CD&V) tegen de sociale dumping hebben de OostEurope­se landen niet verteerd.

Orban liep steeds voorop in het verzet tegen de ‘dictaten van Brussel’. Daarvoor kan hij nog altijd rekenen op applaus van de gewone Hongaren op de poesta. Zij vinden dat Hongarije een christelij­k land moet blijven. Moslims veroorzake­n alleen maar overlast, vinden ze. Tot nader order is Hongarije ook gespaard gebleven van aanslagen.

Investerin­gen in infrastruc­tuur

Ook economisch reed Orban de voorbije jaren een goed parcours. Telkens als Orbans woordvoerd­er naar Brussel komt om de Europese journalist­en te woord te staan, hamerde Zoltan Kovacs op dezelfde nagel: de Hongaarse economie floreert. Dat klopt. De werklooshe­id staat op een historisch laag niveau. Nauwelijks 4 procent van de bevolking heeft geen werk. Dat is het laagste peil sinds de val van het communisme. De export doet het goed en er wordt flink geïnvestee­rd in openbare infrastruc­tuur. Met dank aan Europese subsidies.

Orban mikte met zijn beleid vooral op de brede middenklas­se. Er kwam een vlaktaks en families met veel kinderen krijgen flinke belastingv­oordelen. De meeste Hongaren hebben meer geld om uit te geven en daarvoor hebben ze hun premier beloond.

De vraag is nu of deze zege Orbans autoritair­e reflex zal versterken. De ngo’s vrezen dat ze het nog harder te verduren krijgen. Fidesz heeft wetgeving klaar waardoor buitenland­se giften tegen 25 procent belast worden. ‘Die wet kan nu snel goedgekeur­d worden’, liet een partijwoor­dvoerder gisteren weten.

De meeste Hongaren hebben meer geld om uit te geven en daarvoor hebben ze hun premier beloond

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium