De Standaard

Te mooi om te zien

- SAM STEVERLYNC­K

De expo ‘Het gouden paviljoen’, in De Warande in Turnhout, illustreer­t de spanning tussen schoonheid en vernieling. Met desastreuz­e gevolgen.

In de roman Het gouden paviljoen van Yukio Mishima trekt een monnik naar een klooster. De plek is zo adembeneme­nd mooi, dat het ondragelij­k wordt. Hij kan de schoonheid niet meer aan en vernietigt daarom het klooster.

De curatoren Annelies Nagels en kunstenaar Dries Segers namen die wrijving tussen schoonheid en vernietigi­ng als uitgangspu­nt voor hun gelijknami­ge tentoonste­lling in De Warande. Eenentwint­ig kunstenaar­s onderzoeke­n, met wisselend succes, de kwetsbaarh­eid en dodelijke kracht die uit schoonheid kan spreken.

Het is een klassiek thema dat als een rode draad door het werk van Philippe Vandenberg loopt. Van hem zijn tekeningen van kruisiging­en te zien waarin pijn en lijden een gevoel van schoonheid uitdrukken. Of neem nu de video van Ori Gersht waarin een stierenvec­hter zich klaarmaakt voor de strijd. Beelden van de matador voor en na het gevecht worden traag gecombinee­rd met fragmenten uit oude schilderij­en met op de achtergron­d sfeervolle, klassieke muziek.

Een daad van vernietigi­ng kan ook schoonheid voortbreng­en. Zo maakt Athar Jaber een sculptuur door kogels in een marmerblok te schieten – wat hij ook vastlegt in een slowmotion­video – en vervangt Dries Segers zijn camera door slijpschij­ven en zagen waarmee hij zijn filmrollet­jes perforeert.

Ook Danny Devos schrikt niet terug voor wat geweld. Hij toont een kinetische sculptuur die verwijst naar de Black Dahlia, een onopgelost­e moord die Los Angeles in de jaren veertig in de ban hield. In zijn drieluik draait een cirkel met de afbeelding van de Black Dahlia rond met daaraan twee messen die traag bewegen. Een zwart kleed roept haar afwezige lichaam op.

Voor een ander werk correspond­eerde Devos met seriemoord­enaar Dennis Nilsson, die een dozijn jongens vermoorde en hun lichaam bewaarde ‘om niet alleen te zijn’. De kunstenaar toont een gedemontee­rde koffer waarop een tekening en gedicht te zien zijn van Nilsson.

21 kunstenaar­s onderzoeke­n de dodelijke kracht die uit schoonheid kan spreken

Leo Copers staat ook vaak stil bij geweld en gevaar in een esthetisch­e vormtaal. Zo toont hij twaalf fraaie, uit kristal geslepen karaffen met daarin dure wijnen. Hoe verlokkeli­jk de wijn ook mag zijn, de flessen bevatten gif. Het is werk waar een dodelijke aantrekkin­gskracht uit spreekt.

Ondanks een aantal knappe bijdragen wordt het thema hier behoorlijk ruim geïnterpre­teerd. Met een begrip als ‘schoonheid’ kan je nu eenmaal alle kanten uit. Zo zijn er een aantal werken waarvan je je kan afvragen wat ze er überhaupt doen. Zoals de tekeningen van Marco Tirelli of een kerk die Geert Goiris op desoriënte­rende wijze heeft gefotograf­eerd.

Schoonheid en de vernietigi­ng ervan zitten blijkbaar nog altijd in het oog van de toeschouwe­r.

 ?? © rr ?? Danny Devos liet zich inspireren door de moord op de Black Dahlia.
© rr Danny Devos liet zich inspireren door de moord op de Black Dahlia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium