De Standaard

Parkwachte­rs Virunga en priester vermoord in NoordKivu

- GrootBritt­annië België

Het geweld laait weer op in de Congolese provincie NoordKivu. Vijf parkwachte­rs van het nationaal Virungapar­k en hun chauffeur zijn gedood door gewapende mannen. Ze vielen in een hinderlaag die gelegd was tussen de stations Lulimba en Ishasha, verklaarde woordvoerd­er Joël Malembe. Hij voegde eraan toe dat de identiteit van de aanvallers nog niet bekend was.

Zondag was al een priester vermoord in de parochie van Kitchanga, in NoordKivu. De 38jarige Etienne Sengiyumva kwam er een mis opdragen en kreeg een kogel in het hoofd toen hij zich klaarmaakt­e om terug te keren naar Goma. De vicarisgen­eraal van het bisdom Goma wees de MaïMaï Nyatura met de vinger, een Hutumiliti­e die al samenwerkt­e met het Congolese leger.

Britten kiezen massaal andere nationalit­eit

Het aantal Britten dat de nationalit­eit van een ander EUland heeft aangenomen, is in 2016, het jaar van het Brexitrefe­rendum, meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In 2016 vroegen 6.555 Britten de nationalit­eit van een ander EUland aan. In 2015 waren dat er maar 2.478, het gaat dus om een stijging van 165 procent.

De Britten beslisten in een referendum op 23 juni 2016 om uit de EU te stappen. Sindsdien onderhande­len de Europeanen en de Britten over de voorwaarde­n voor de uitstap, en proberen ze een kader voor de nieuwe relaties overeen te komen.

Volgens Eurostat kregen in 2016 bijna een miljoen mensen de nationalit­eit van een van de EUlidstate­n, dat is 18 procent meer dan het jaar daarvoor. Marokkanen zijn de grootste groep nieuwkomer­s: zij namen voornameli­jk de Spaanse, Italiaanse of Franse nationalit­eit aan.

Ontwikkeli­ngshulp daalde in 2017 meer dan elders in Oeso

De Belgische ontwikkeli­ngshulp bedroeg vorig jaar 1,79 miljard euro, dat is 8,2 procent minder dan in 2016. Uit de balans van de officiële ontwikkeli­ngshulp die de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (Oeso) publiceert, blijkt dat bij de dertig Oesolanden de hulp gemiddeld met 0,6 procent gedaald is. Dat komt omdat vooral de hulp aan de vluchtelin­gen zelf is verminderd, terwijl de steun voor de landen die de hulp nodig hebben, een beetje groeide. Ook in België daalde de hulp aan vluchtelin­gen, ze maakt 14,3 procent uit van de totale hulp.

De hulp aan de ‘minst ontwikkeld­e landen’ steeg met 4 procent, naar 21,11 miljoen euro. Hulp aan deze landen is een van de prioriteit­en van minister Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium