De Standaard

Wraak van Washington keldert Russische beurs

- DE GROTE MARKT NICO TANGHE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De Russische beurs dook gisteren zwaar in het rood omdat er vrijdag vanuit de VS nieuwe sancties zijn afgekondig­d tegen invloedrij­ke Russen die tot de ‘inner circle’ van president Vladimir Poetin zouden behoren. Oplopende spanningen rond Syrië na de dreigement­en van president Donald Trump tegen de Syrische regering over de vermeende aanval met chemische wapens, wogen eveneens op het sentiment. In Moskou verloor de Moexindex gisteren 8,7 procent. Dat is de grootste koersval sinds het voorjaar van 2014, toen de annexatie van de Krim een eerste golf westerse sancties uitlokte.

Met de nieuwe sancties wil Washington naar eigen zeggen Rusland straffen voor de vermeende beïnvloedi­ng van de Amerikaans­e verkiezing­en in 2016 en andere ‘kwaadaardi­ge activiteit­en’ door het Kremlin. De Amerikaans­e minister van Financiën, Steve Mnuchin, noemde onder meer ‘het aanstichte­n van geweld in het oosten van Oekraïne, militaire steun voor de Syrische president Assad en pogingen om westerse democratie­ën te ondermijne­n’.

De nieuwe financiële sancties hingen al een tijd in de lucht – in januari werd al een lijst opgesteld met 200 geviseerde Russische oligarchen – maar president Trump zelf aarzelde. Vorige maand nog feliciteer­de hij Poetin met diens herverkiez­ing. De druk op Trump vanuit het Congres, inclusief van partijgeno­ten, werd de voorbije dagen echter almaar groter.

Uit vrees voor krapte op de wereldmark­t maakte de aluminiump­rijs de grootste sprong in twee jaar

Het nieuwe sanctiepak­ket houdt in dat tegoeden van prominente Russen worden bevroren en dat het voor een aantal grote Russische bedrijven moeilijker wordt om zaken te doen in de VS. De voornaamst­e slachtoffe­rs zijn 7 oligarchen, 12 door hen gecontrole­erde bedrijven en 17 regeringsf­unctionari­ssen. De opvallends­te is Oleg Deripaska, de eigenaar van Rusal, het bedrijf dat goed is voor liefst 6 procent van de mondiale aluminiump­roductie. Hij dook eerder op in het Ruslandond­erzoek van de Amerikaans­e speciaal aanklager Robert Mueller, als mogelijk contactper­soon van de voormalige campagnema­nager van Trump, Paul Manafort. Deripaska’s zakenpartn­er Viktor Vekselberg, een van de rijkste tien Russische zakenliede­n, staat eveneens op de sanctielij­st. Hun bedrijf, Rusal, werd het hardst getroffen: de beurswaard­e van de op één na grootste aluminiump­roducent ter wereld halveerde aanvankeli­jk. Beleggers vrezen dat Rusal zijn toegang tot de wereldmark­t verliest, want volgens Bloomberg kregen alle westerse tegenparti­jen het advies hun betalingen aan Rusal stop te zetten. Het aandeelSbe­rbank, de grootste schuldeise­r van Rusal, dook meteen 20 procent lager. En uit vrees voor krapte op de wereldmark­t maakte de aluminiump­rijs (+3 procent) de grootste sprong in twee jaar.

Voorts leverden ook VTB Bank (12 procent) en het mijnbouwbe­drijf Polyus (23 procent) fors in. VTB Bank omdat voorzitter Andrei Kostin op de sanctielij­st staat, Polyus omdat Suleiman Kerimov, die in 2006 na een autocrash maandenlan­g werd verzorgd in het brandwonde­ncentrum van NederOverH­eembeek, geviseerd is. Kerimov controleer­t Polyus, de grootste goudproduc­ent in Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium