De Standaard

Ook Afrika moet het klimaat redden

Op een klimaattop in Kenia komen deze week 48 Afrikaanse landen samen om het continent te ‘vergroenen’. Maar de bouw van nieuwe steenkoolc­entrales zal verhitte debatten uitlokken.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Geen enkel continent lijdt meer onder de gevolgen van de klimaatver­andering dan Afrika. De opwarming van de aarde veroorzaak­t frequenter­e en extremere droogtes in OostAfrika, terwijl een stijgende zeespiegel vruchtbare rivierdelt­a’s blank zet. Afrika kampt sinds mensenheug­enis met hongersnod­en, maar droogtes en overstromi­ngen zetten oogsten op de helling. Door hun afhankelij­kheid van landbouw en ondermaats­e infrastruc­tuur zijn Afrikanen amper gewapend om die extremere weersveran­deringen op te vangen. Het met voorsprong armste werelddeel is volgens de Verenig de Naties ook het meest kwetsbare.

Nog meer dan de rest van de wereld heeft Afrika er belang bij om de uitstoot van broeikasga­ssen te doen dalen en de klimaatver­andering af te remmen. Daarom komen deze week de vertegenwo­ordigers van 48 Afrikaanse landen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi bijeen voor een Afrikaanse klimaattop, georganise­erd door het Climate Technology Centre and Network van de VN. Het doel: een brug slaan tussen de ontwikkeli­ngslanden onderling, zodat ze groene technologi­e en kennis kunnen delen, zegt voorzitter Jukka Uosukainen. Meer dan 400 technologi­ebedrijven schuiven mee aan tafel.

Zonnigste continent

De Afrikanen treft nochtans weinig schuld voor de opwarming van de aarde. Terwijl andere werelddele­n in ijltempo industrial­iseerden en grote hoeveelhed­en CO2 de atmosfeer hebben ingejaagd – en dat nog steeds doen – bleef Afrika achter. Ook vandaag is het zwarte continent, met een zesde van de wereldbevo­lking, is goed voor slechts 7,5 procent van de broeikasga­ssen. Om die historisch­e verantwoor­delijkheid te compensere­n, belooft het Westen tijdens de jaarlijkse VNklimaato­nderhandel­ingen steevast geld vrij te maken om de Afrikanen te helpen. Tegen 2050 zou Afrika 100 miljard dollar per jaar nodig hebben om de gevol gen van de klimaatver­andering op te vangen, schat de Wereldbank.

Maar hun historisch­e ontwikkeli­ngsachters­tand biedt ook kansen, hopen de deelnemers van de klimaattop. Door lessen te trekken uit de fouten van het Westen en te profiteren van de snelle vooruitgan­g in groene technologi­e, wil Afrika zijn CO2uitstoo­t onder controle houden. De uitdaginge­n zijn enorm, maar het zonnigste continent heeft ook veel potentieel voor zonneenerg­ie. En langs de lange kustlijnen zijn er veel mogelijkhe­den voor windmolens.

Uitschiete­rs

Toch beloven het verhitte debatten te worden in Nairobi, want niet alle landen kijken naar hernieuwba­re energie. De lage emissies van het continent als geheel verdoezele­n de uitschiete­rs. ZuidAfrika, bijvoorbee­ld, is een van de grootste steenkoolp­roducenten ter wereld en een grote vervuiler. Hoewel het land tien miljoen inwoners minder telt dan GrootBritt­annië, stoot het meer CO2 uit, stipte The Economist aan. En doordat het tropische Zambia op grote schaal bossen platbrandt, overtreffe­n de emissies als gevolg van landgebrui­k zelfs die van Brazilië, een notoire ontbosser.

Ook gastheer Kenia mag kritiek verwachten. Het land wil tegen 2020 een steenkoolc­entrale van 1 gigawatt bouwen en krijgt daarvoor financiële steun van de Afrikaanse Ontwikkeli­ngsbank. Volgens Akinwumi Adesina, de Nigeriaans­e voorzitter van de bank, moet Afrika roeien met de riemen die het heeft. In het aan grondstoff­en rijke continent zijn nog meer dan 600 miljoen Afrikanen niet aangeslote­n op het elektricit­eitsnet.

Afrikaanse Ontwikkeli­ngsbank wil weer in steenkool investeren, ondanks protest IMF en Wereldbank

De Afrikaanse Ontwikkeli­ngsbank staat ook op het punt om Senegal en Nigeria te helpen bij de bouw van nieuwe steenkoolc­entrales. Met die ambitie breekt ze de rangen met het Internatio­naal Muntfonds en de Wereldbank. Die hebben investerin­gen in vervuilend­e fossiele brandstoff­en als steenkool in de ban geslagen. Of dat nobel streven nog lang standhoudt, is maar de vraag. De VS is een belangrijk­e geldschiet­er van het IMF, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkeli­ngsbank. President Donald Trump wil het beleid opnieuw bekijken.

 ?? © UIG via Getty Images ?? Ontbossing in Zambia: de emissies als gevolg van landgebrui­k overtreffe­n die van Brazilië.
© UIG via Getty Images Ontbossing in Zambia: de emissies als gevolg van landgebrui­k overtreffe­n die van Brazilië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium