De Standaard

Wat gebeurde er met Nick?

Omgekomen 15jarige jongen had zware verwonding­en

- ROBIN DE BECKER CEDRIC LAGAST

Er zijn een aantal merkwaardi­ge details die niet overeenste­mmen met de these van een reguliere aanrijding

BRUSSEL I Nick Ulser werd zondagavon­d dood op straat teruggevon­den in Grimbergen, nadat hij bij een vriend op bezoek was geweest (DS 10 april). Volgens de wetsdokter is de jongeman overleden na ‘een ernstige impact’. De bovenbenen en de elleboog van de jongen waren gebroken, en hij had zware inwendige verwonding­en.

Door de aard van de verwonding­en is de meest voor de hand liggende uitleg voor de speurders dat Nick is aangereden door een auto die daarna is weggereden, zegt zijn vader Kenny, die gistermidd­ag door de politie werd ingelicht. Volgens het parket HalleVilvo­orde houden de onderzoeke­rs ook nog met andere mogelijke pistes rekening: ‘Een val van een hoogte, of een sprong’, aldus magistraat Gilles Blondeau.

Er is immers geen sluitend bewijs dat het om een aanrijding gaat. Zo kunnen de speurders niet zeggen op welke plaats Nick Ulser zou zijn aangereden. Er hebben zich geen getuigen gemeld en de onderzoeke­rs hebben geen sporen van een aanrijding in de straten gevonden.

Bovendien zijn er een aantal merkwaardi­ge details die niet overeenste­mmen met de these van een reguliere aanrijding. ‘Op de plek bij de garageboxe­n waar Nick is gevonden, is een dodelijke aanrijding niet mogelijk’, weet vader Kenny. ‘Je kan daar onmogelijk een hoge snelheid halen.’

Stiekem een sigaret roken

Het zou betekenen dat het ongeval elders gebeurde. De vader denkt dat zijn zoon even verderop, in de Verbinding­sweg is aangereden. Enkele getuigen vertelden eerder al dat ze zondagavon­d een doffe klap hoorden. Op sociale media vertelden getuigen gisteren dat ze op die plek één uur eerder een donkere BMW zagen.

‘Nick is om 22.10 uur bij zijn vriend vertrokken. Ik denk dat hij daarna door het park is gewandeld, om stiekem een sigaret te roken. Ik had hem al eens eerder betrapt. Enkele jongeren die in het park waren, denken dat ze Nick zagen passeren.’

Het park geeft uit op de Verbinding­sweg. De gsm en de sleutels van Nick werden later in dat park gevonden. Het is nog niet duidelijk hoe ze daar zijn terechtgek­omen.

‘In de straten daar in de wijk is geen bekend probleem met snelle chauffeurs’ zegt Marleen Mertens (CD&V), burgemeest­er van Grimbergen. ‘Het zijn allemaal kleine, smalle straatjes. Het is geen plek waar chauffeurs sluipwegen zoeken, om zich snel te kunnen verplaatse­n.’

Het parket van HalleVilvo­orde lanceerde gisteravon­d nog een oproep naar vijf jongeren uit de wijk, twee meisjes en drie jongens, die de gsm van Nick zondagavon­d vonden. Hen wordt gevraagd om zich bij de politie te melden. Voor alle duidelijkh­eid: als getuige.

Gsm rinkelt

‘Toen Nick niet naar huis kwam, zijn we allemaal naar zijn gsm beginnen bellen: ik, zijn mama, vrienden’, zegt zijn vader. ‘Enkele jongeren die in het park aan het petanqueve­ld zaten, hoorden plots die gsm rinkelen. Ze hebben het toestel gevonden, en opgenomen. Ze kregen de moeder van de vriend van Nick aan de lijn en hebben haar de gsm overhandig­d.’

‘Daardoor kon de politie hen niet ondervrage­n’, zegt Blondeau. ‘We willen hen spreken, om te weten of ze iets gezien hebben dat ons kan helpen bij het onderzoek. Weten ze hoe die gsm daar belandde? Hebben ze de aanrijding gezien?’

Ook vader Kenny hoopt dat er zich nog getuigen melden. ‘Wie doet nu zoiets? Ik snap dat niet. Een ongeluk is altijd mogelijk, maar help dan toch. Als ze onmiddelli­jk de hulpdienst­en hadden verwittigd, dan kon Nick misschien nog geholpen worden.’

Het verbod geldt alleen voor particulie­ren. De verkoop aan landbouwer­s, de grootste verbruiker­s van pesticiden, blijft dus wel mogelijk

Glyfosaat gebruiken was voor Vlaamse particulie­ren al verboden, maar het mocht wel nog verkocht worden. Federaal minister Ducarme wil komaf maken met die absurde situatie.

BRUSSEL I De lente barst los en dus wordt overal in Vlaanderen druk onkruid bestreden. Sinds vorige zomer mogen particulie­ren daarvoor geen producten met glyfosaat meer gebruiken. Die stof zou immers kankerverw­ekkend zijn én gevaarlijk voor het milieu. De Vlaamse overheid besloot bijna een jaar geleden al om het gebruik ervan door particulie­ren te verbieden. Toch staan er nog steeds flessen Roundup in de winkelrekk­en – want de verkoop ervan is geen Vlaamse bevoegdhei­d.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil nu een eind maken aan die absurde situatie. Nog voor de zomer verbiedt hij de verkoop van glyfosaat in België. ‘Als de lokale overheden het gebruik bannen, dan is dat omdat er potentieel een gevaar is’, klinkt het op zijn kabinet.

Stap verder dan EU

België gaat met het verkoopver­bod verder dan de Europese Unie. Die verlengde de vergunning voor glyfosaat eind 2017 met vijf jaar, al had dat veel voeten in de aarde. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie is glyfosaat ‘waarschijn­lijk kankerverw­ekkend’, maar het Europese Voedselage­ntschap volgde dat standpunt niet. Duitsland, thuisland van chemiereus Bayer, stemde vóór de verlenging, ons land stemde tegen. Net nu staat Bayer trouwens op het punt om Monsanto, producent van Roundup, over te nemen.

Het verbod op de verkoop van glyfosaat geldt alleen voor particulie­ren. De verkoop aan landbouwer­s, de grootste verbruiker­s van pesticiden, blijft dus wel mogelijk, net als die aan tuinaannem­ers. Volgens Ducarme zijn er voor hen onvoldoend­e alternatie­ven. De federale minister voorziet ook in een overgangsp­eriode. Handelaars die aan burgers blijven verkopen, riskeren sancties. Maar ze krijgen wel een halfjaar de tijd om van hun voorraad af te raken.

 ?? © Olivier Matthys ?? Bloemen op de plek waar Nick Ulser zondagavon­d is gevonden.
© Olivier Matthys Bloemen op de plek waar Nick Ulser zondagavon­d is gevonden.
 ?? © vtm ?? Vader Kenny Ulser.
© vtm Vader Kenny Ulser.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium