De Standaard

Verkeersdo­den in EU dalen amper

-

De Europese wegen zijn de veiligste ter wereld. Maar de daling van het aantal verkeersdo­den stokt.

BRUSSEL I In de Europese Unie vielen vorig jaar 25.300 verkeerssl­achtoffers. Dat zijn er 49 per miljoen inwoners. Daarmee zijn de Europese wegen de veiligste van de wereld – waar het gemiddelde ligt op 174 dodelijke slachtoffe­rs per miljoen inwoners.

Tot daar het goede nieuws: het aantal verkeersdo­den ligt nog altijd veel hoger dan wat de EU zich tegen 2020 tot doel had gesteld. Dat is een halvering van het aantal verkeersdo­den tegenover 2010, toen er nog 30.000 doden vielen.

Bovendien stokt de daling. De terugval was fors tussen 2001 (55.000 doden) en 2010, maar begon toen te haperen en werd zelfs enkele jaren weer een stijging. Wel positief: de verschille­n in verkeersve­iligheid tussen de EUlanden zijn verminderd.

Aandacht voor zwaargewon­den

België zit in de middenmoot

(zie grafiek), maar heeft wel een deeltje van zijn achterstan­d ingehaald. In 2010 stonden we in de EU nog op de 20ste plaats en scoorden we slechter dan het Europese gemiddelde. Nu staan we op de 16de plaats en doen we het een beetje slechter dan het Europese gemiddelde.

De Europese Commissie noemt de cijfers bemoedigen­d, maar geeft toe dat het doel tegen 2020 niet gehaald zal worden. De EU roept de landen op om er alles aan te doen hun wegen verkeersve­iliger te maken.

Er moet, volgens de Commissie, speciale aandacht gaan naar de zwaargewon­den (jaarlijks 135.000). ‘Die zijn voor de samenlevin­g duurder door de lange revalidati­e en medische kosten.’ De Commissie komt binnenkort zelf met maatregele­n om de verkeersve­iligheid te bevorderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium