De Standaard

Spanning en sensatie gegarandee­rd

- RUBEN MOOIJMAN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

‘Volg de nieuwe dagelijkse soap: “Het Handelscon­flict”. Met in de hoofdrolle­n: Donald Trump en Xi Jinping. Elke dag nieuwe verwikkeli­ngen. Spanning en sensatie gegarandee­rd. Een wereldwijd publiek van miljarden mensen is in de ban van deze onovertrof­fen reeks. Beleef mee hoe de machtigste mannen ter wereld elkaar proberen te overtroeve­n.’

Het zou een leuke reclametek­st zijn, als de handelsper­ikelen tussen de VS en China aan het brein van een originele scenarist waren ontsproten. Maar dat zijn ze niet. De dagelijkse schermutse­lingen vullen talloze krantenkol­ommen, geven aanleiding tot diepgraven­de bespiegeli­ngen en zijn richtingge­vend voor beursschom­melingen ter waarde van vele miljarden.

De aflevering van gisteren deed de markten weer opveren: na een paar uur handel stond de Dow Jones zo’n 2 procent hoger. De Bel20 sloot bijna een half procent hoger af. Uitspraken van de Chinese president Xi Jinping gaven beleggers goede moed. De dreigende handelsoor­log lijkt dan toch vermeden te kunnen worden, suggereerd­e Xi. Hij beloofde dat buitenland­se bedrijven ‘zo snel mogelijk’ zonder belemmerin­gen kunnen investeren in de autoindust­rie, scheepsbou­w en vliegtuigc­onstructie.

De markten stelden vooral scherp op de belofte om de wereldwijd­e handel te blijven stimuleren door een beleid van lagere importtari­even, onder meer op geïmportee­rde auto’s. Niet dat hXi daarmee veel nieuws vertelde. De lagere autotariev­en had zijn rechterhan­d Liu He al beloofd tijdens de WEFvergade­ring van dit jaar. Gisteren gaf Liu trouwens toelichtin­g over de onderhande­lingen met de VS die achter de schermen gevoerd worden: de gesprekken zouden vorige week stukgelope­n zijn op Amerikaans­e eisen over een verminderi­ng van de steun aan de Chinese hightechin­dustrie. China is bereid hard terug te vechten als Trump een handelsoor­log wil, voegde hij er nog aan toe.

Xi klonk gisteren opnieuw als de stem van de rede, in contrast met de nauwelijks ingehouden emotie die uit de boze tweets van Trump opklinkt. Het patroon van eerst onrust zaaien en daarna sussende taal spreken wordt nu al een tijdje gehanteerd door beide partijen. Vorige week was het nog de beurt aan de Trumpsecon­dant Wilbur Ross om te verzekeren dat er nog altijd onderhande­ld wordt door de twee economisch­e grootmacht­en. Trump zelf benadrukte dat hij ‘altijd’ een vriend van Xi Jinping zal blijven, ‘wat er ook gebeurt op het vlak van handel’.

De vraag is nu hoe de VS zullen reageren. Trump kan de uitspraken van Xi als een toegeving interprete­ren en zo de angel uit het conflict halen. Maar dan verliest hij de hefboom om de Chinezen te bewegen tot een strenger toezicht op de naleving van patenten, een van de oorspronke­lijke bronnen van ongenoegen.

Een mooie cliffhange­r. Morgen volgt weer een nieuwe aflevering.

Sussende uitspraken van de Chinese president Xi Jinping gaven de beleggers goede moed

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium