De Standaard

Google-taks verdeelt Europese Unie

Europa is erg verdeeld over een voorstel om grote bedrijven uit Silicon Valley eerlijker te belasten.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De grote en de kleine lidstaten dreigen tegengeste­lde posities in te nemen in het debat over de digitale taks. De Europese Commissie heeft voorgestel­d een belasting van 3 procent te heffen op de omzet van digitale reuzen als Facebook en Google.

Frankrijk, de grote voortrekke­r van dit plan, zou de steun hebben van grote lidstaten als Spanje, Italië en GrootBritt­annië. Kleine lidstaten kanten zich ertegen. In deze groep, met Ierland en Luxemburg als aanvoerder­s, bevindt zich ook België.

Dat schrijft de website Politico op basis van gesprekken met insiders. Het heeft de 28 lidstaten ingedeeld in vier groepen. Er zijn zeven voorstande­rs, zes tegenstand­ers, twee neutrale landen en dertien die hun mening nog niet hebben bepaald. Zwaargewic­ht Duitsland hoort bij die laatste groep.

Dat is opmerkelij­k, omdat het land eerst in het Franse kamp zat. Maar de sectorfede­ratie van Duitse onlinebedr­ijven, Bitkom, heeft zich krachtig uitgesprok­en tegen het plan. Als Europa de belasting eenzijdig zou doorvoeren, wordt daarmee de mogelijkhe­id geblokkeer­d om tot een internatio­naal geharmonis­eerde oplossing te komen, opperde de organisati­e. Bovendien zou Duitsland vrezen dat een eenzijdige Europese actie de relaties met de VS zou kunnen schaden en daarmee de export van Duitse auto’s.

Dat het beter is om het initiatief voor een digitale belasting aan de Oeso over te laten, is ook in Ierland een veel gehoorde stelling. De organisati­e publiceerd­e vorige maand een interimrap­port over het onderwerp, waarin te lezen viel dat er geen behoefte is aan ‘tussenmaat­regelen’. Maar de grote lidstaten zouden vinden dat de Oesoaanpak te traag is en aandringen op een eigen maatregel.

Zwaargewic­hten vs. pluimgewic­hten

De kleine landen maken zich vooral zorgen over een verlies aan belastingo­pbrengsten. De opbrengst van de belasting wordt verdeeld volgens de intensitei­t waarmee de inwoners gebruikmak­en van de digitale diensten. Verwacht wordt dat zwaargewic­hten als Duitsland meer zullen binnenhale­n en pluimgewic­hten als Ierland en Luxemburg minder. Die laatste landen vinden nochtans dat ze bedrijven belastingv­oordelen mogen bieden, als compensati­e voor hun gebrek aan schaalgroo­tte.

Ook Nederland en in mindere mate België hebben lange tijd een fiscaal beleid gevoerd gebaseerd op deze doctrine. Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) gaf geen commentaar op het bericht dat België zich aangeslote­n zou hebben bij de tegenstand­ers.

Vandaag worden de voorstelle­n van de Commissie voor het eerst besproken in de werkgroep voor belastingz­aken van de Europese Raad. Het probleem is dat be slissingen over belastinge­n unanimitei­t vergen onder de 28 lidstaten. Dat hardliners als Ierland en Luxemburg hun verzet laten varen, lijkt onwaarschi­jnlijk. Het alternatie­f is dat de voorstande­rs de heffing invoeren in een beperkt aantal landen, een procedure die mogelijk is volgens de zogenaamde ‘versterkte samenwerki­ng’. Dat is ook de manier waarop gepoogd is de Financial Transactio­n Tax erdoor te krijgen. Maar die plannen zijn gestrand omdat er op die manier juist een ongelijk speelveld ontstaat binnen de Unie.

Dat hardliners als Ierland en Luxemburg hun verzet laten varen, lijkt onwaarschi­jnlijk. Het alternatie­f is dat voorstande­rs de heffing invoeren in een beperkt aantal landen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium