De Standaard

Poort van kasteel van Horst blijft dicht

-

Het kasteel van Horst in SintPieter­sRode blijft voorlopig gesloten. Beheerder Herita start met vooronderz­oeken naar de stabilitei­t van de waterburch­t.

Toen begin vorig jaar een gedeelte van het metselwerk van de latrine aan de kleine toren van de rechtervle­ugel loskwam, werd het kasteel van Horst uit veiligheid­soverwegin­gen gesloten voor bezoekers. Nu laat beheerder Herita weten dat het kasteel ook dit jaar voorlopig gesloten blijft. ‘Met het oog op de veiligheid gebeurde een beperkt vooronderz­oek naar de draagkrach­t en de stabilitei­t van het kasteel en de toegangsbr­ug naar de binnenplaa­ts. Daaruit bleek dat enkele niet gerestaure­erde ruimtes van het kasteel niet meer geschikt zijn om bezoekers in veilige omstandigh­eden te ontvangen. Daarom blijft de poort van het kasteel voorlopig gesloten’, zegt Els Derycke van Herita.

Deze week start een eerste vooronderz­oek van de houtstruct­uur. Daarna zijn nog bijkomende ondersteun­ende vooronderz­oeken gepland om een beeld van de bestaande toestand te krijgen. Dat moet Herita helpen om de juiste aanpak te bepalen. ‘Maar restaurere­n is een verhaal van samenwerke­n tussen meerdere partijen. Voor het kasteel van Horst zijn dat naast Herita ook de gemeente Holsbeek, het Agentschap Onroerend Erfgoed, Het Agentschap voor Natuur en Bos, verschille­nde experten en een bouwteam.

Architecte­nbureau Blockx uit Zichem dat in 2001 met hun concept ‘De Stenen Spiegel’ laureaat werd van een wedstrijd uitgeschre­ven door Erfgoed Vlaanderen, is ontgoochel­d over de gang van zaken. ‘Er is in al die jaren bitter weinig gebeurd. Wij staan nog steeds achter ons concept dat nog altijd actueel is’. In 2006 werd de mogelijkhe­id al onderzocht om in het kasteel logies in te richten. De restaurati­e van het kasteel, toen geraamd op 8,5 miljoen euro, werd uitgesteld in afwachting dat de Vlaamse Gemeenscha­p het kasteel zou kopen.

Vanaf 15 april kunnen kasteellie­fhebbers met al hun vragen terecht in het bezoekersc­entrum.

 ?? © ggr ?? Ook dit jaar blijft het kasteel van Horst gesloten.
© ggr Ook dit jaar blijft het kasteel van Horst gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium