De Standaard

‘Boeren niet langer speelbal van supermarkt­en’

In elke EUlidstaat moet er een autoriteit komen waar boeren anoniem een klacht kunnen indienen tegen oneerlijke handelspra­ktijken van supermarkt­en.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De Europese Commissie stelt vandaag een richtlijn voor die de positie van boeren en kmo’s moet versterken tegenover supermarkt­en. ‘Boeren zijn vaak het eerste en belangrijk­ste slachtoffe­r van de prijzenoor­log tussen hun afnemers’, zegt Europarlem­entslid Tom Vandenkend­elaere (CD&V), die lid is van de commissie Landbouw.

De richtlijn voert een verbod in op de ergste praktijken waar die zwakkere leverancie­rs in de keten soms mee te maken krijgen: late betalingen voor beperkt houdbare voedingswa­ren, laattijdig­e annulering­en van bestelling­en, eenzijdige of retroactie­ve wijziginge­n van contracten en de verplichti­ng voor producente­n om ook te betalen voor de vernietigi­ng of verwerking van overschott­en, zoals appelen of peren.

‘Het belangrijk­ste is echter de handhaving’, zegt Vandenkend­elaere. ‘Te vaak staat de boer met de rug tegen de muur omdat hij gewoon niet durft te reageren, uit vrees voor de macht van de afnemer. Dit voorstel voorziet in de oprichting van een autoriteit per lidstaat, waar de landbouwer zonder veel rompslomp en anoniem een klacht kan indienen.’ Die autori

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium