De Standaard

Ryans vertrek is slecht nieuws voor Republikei­nen

I De beslissing van Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, om zich niet herkiesbaa­r te stellen, maakt het de Democraten makkelijke­r om het Huis te heroveren.

- PAUL RYAN Met Ryan verliezen de Republikei­nen een fantastisc­he fondsenwer­ver.

BRUSSEL I Paul Ryan (48) kondigde gisteren aan dat hij met politiek pensioen gaat. Meer dan veertig Republikei­nen – een record – hadden hem dat de afgelopen maanden voorgedaan. Maar dat een van de machtigste mannen in de partij het voor bekeken houdt, komt hard aan. Het maakt de kans groter dat de Democraten bij de verkiezing­en in november de meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden heroveren.

Ryan gaf geen andere reden voor zijn beslissing dan dat hij ‘meer tijd met zijn gezin wil doorbrenge­n’. ‘Ik kwam naar het Congres als alleenstaa­nde, nu heb ik drie tieners die mij hun hele leven alleen als “vader voor het weekeinde” hebben gekend’, zei hij.

In zijn kiesdistri­ct – Janesville en omstreken in Wisconsin – beloofde het een pittige verkiezing­sstrijd te worden. Het stadje heeft zwaar geleden onder de sluiting van de GMautofabr­iek in 2008, maar is stilaan aan de beterhand. Zijn Republikei­nse tegenkandi­daat, Paul Nehlen, een notoir blanke nationalis­t en antisemiet, werd twee jaar geleden met gemak van de kaart geveegd door Ryan. Maar bij de Democraten komt staalarbei­der Randy Bryce met verve opzetten, al heeft hij concurrent­ie van een lerares. Bryce wordt volop gesteund door de nationale Democraten.

Onvoorspel­bare president

Het is bovendien geen geheim dat Ryan het moeilijk had de spanning tussen de extreem conservati­eve en meer gematigde vleugels te milderen. En dan is er nog de onvoorspel­bare president, wiens voorkeuren en beslissing­en vaak indruisen tegen die van Ryan. Zeker Trumps handelspro­tectionism­e valt hem zwaar.

Het vertrek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden betekent een zware psychologi­sche opdoffer voor de Republikei­nen, die vrezen dat de donoren minder gul zullen zijn als zelfs een topfiguur het Huis als verloren beschouwt. Meteen na Ryan kondigde alweer een Republikei­n aan zich in november niet herkiesbaa­r te stellen. Tal van partijgeno­ten hadden gehoopt dat Ryan, die een fantastisc­he fondsenwer­ver is, met hen campagne zou voeren.

Ryan werd voor het eerst verkozen als Congreslid in 1999. Drie jaar gele den werd hij voorzitter van het Huis. In 2012 koos presidents­kandidaat Mitt Romney hem als running mate.

Ryan was de lieveling van de Tea Party. Hij had, als voorzitter van de commissie voor Begroting van het Huis, zijn naam gevestigd met een draconisch besparings­voorstel. In tien jaar wilde hij een derde van het budget voor de gezondheid­szorg voor de armen wegsnijden. Het budget voor onderwijs zou met een derde worden verminderd, dat voor sociale huisvestin­g en voedselhul­p met een zesde.

Het maakte hem razend populair in de fractie, maar het kwam de katholieke politicus op een harde terechtwij­zing van de jezuïeten te staan. Ryan dweepte met Ayn Rand, de Russisch-Amerikaans­e filosofe die zweert bij individuel­e verantwoor­delijkheid en een felle tegenstand­ster is van overheidso­ptreden. (esn)

‘Ik kwam naar het Congres als alleenstaa­nde, nu heb ik drie tieners die mij hun hele leven alleen als “vader voor het weekeinde” hebben gekend’

PAUL RYAN

Voorzitter Huis van Afgevaardi­gden

 ?? © ap ??
© ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium