De Standaard

Wie overleeft het F-16-luchtgevec­ht?

Cruciale dag voor minister Vandeput en zijn generaals

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

Vijf dagen vroeger dan gepland komt minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) vandaag naar het parlement. Onder zijn arm een map met de twee audits naar de gelekte documenten rond de levensduur­verlenging van de F16’s. Hij brengt ook ‘bijkomende informatie’ van F16bouwer Lockheed Martin en de Amerikaans­e overheid mee.

De luchtcompo­nent van Defensie en Vandeput hebben beroerde weken achter de rug. Via deze krant lekte een studie uit die producent Lockheed Martin aan Defensie bezorgde. Daarin werd geopperd dat onder bepaalde omstandigh­eden de Belgische F16’s nog een tijd langer in de lucht zouden kunnen blijven. Vandeput werd door het leger niet op de hoogte gebracht en sprak van ‘een zware inschattin­gsfout’. Vijf grote vragen wachten sindsdien op antwoord.

1. Wie heeft de studie achtergeho­uden en waarom?

De informatie bij Lockheed werd opgevraagd door de dienst Material Resources van het Belgische leger. Die is verantwoor­delijk voor de huidige F16’s en wilde weten wat de mogelijkhe­den nog waren voor toestellen die in de buurt van 8.000 vlieguren kwamen, de huidige geplande totale levensduur.

Toen het antwoord luidde dat onder bepaalde omstandigh­eden verlenging mogelijk was, werd die info verder doorgespee­ld. Met daarbij de uitdrukkel­ijke vraag of de chef Defensie en de minister niet ook ingelicht moesten worden. Dat gebeurde uiteindeli­jk niet. Wie dat besliste en waarom, dat zijn de hoofdvrage­n vanmiddag. Voor de vertrouwen­srelatie met de minister is het antwoord cruciaal.

2. Was er een link met het kabinet van minister Vandeput?

Vandeput houdt al weken vol dat hij van niets wist. Dat was ook zijn aanpak om politieke manipulati­e te vermijden rond het dossier over de vervanging van de F16’s. Eerst moest Defensie een rangschikk­ing maken van de twee kandidaato­pvolgers, de F35 en de Eurofighte­r. Pas daarna mocht de zaak op zijn tafel en die van de regering komen.

Volgens de SP.A is het bijna onmogelijk dat zijn voormalige kabinetsch­ef Claude Van de Voorde, die vroeger de luchtcompo­nent leidde, niet op de hoogte was van de info van Lockheed Martin. Maar enig bewijs daarvan is er op dit moment niet.

3. Wat met de officieren die tijdelijk een stap opzij zetten?

‘Ik ben schuldig aan het ontvangen van een email.’ Dat liet kolonel Harold Van Pee, die de vervanging­sprocedure voor de F16’s leidt, daags na het losbarsten van de heisa weten. Daarmee beantwoord­de hij al een van de bovenstaan­de vragen. Ja, hij wist van de studie, ‘maar die vertelt niets nieuws. Die is overroepen’.

Toch zette hij samen met drie andere luchtmacht­officieren tijdelijk een stap opzij, om de auditeurs niet voor de voeten te lopen. De bekendste van die vier is generaalma­joor Frederik Vansina, de chef van de luchtcompo­nent. Dat deed hij nadat een mail van een Lockheedme­dewerker bekend was geraakt waarin stond dat de ‘Belgian Air Chief’ ‘behoorlijk van streek’ contact had opgenomen om zijn beklag te doen nadat Lockheed op een F16landeno­verleg de levensduur­verlenging had besproken. Dat pijltje wijst in zijn richting. Ook twee officieren van de dienst Material Resources gingen op nonactief.

De audits zullen mee bepalen of Van Pee vanaf dit weekend weer aan de slag kan met de Best and final offers (Bafo) voor de F35 en de Eurofighte­r. En of Vansina de ‘Belgian Air Chief’ was die zich in de discussie mengde. En wat de rol van de materiaalb­eheerders van de F16 was.

4. Hoe zit het nu met die verlenging van de F16levensd­uur?

Welke bijkomende informatie kan Lockheed Martin nog geven over de eventuele nieuwe adem voor de oude F16’s? Via een monitoring­kit wordt de gebruiksst­ress op de carrosseri­e van de toestellen gemeten. De omstreden studie ging daarover. Over het upgraden van de andere systemen werd echter nog niets gezegd, mogelijk komt daarover duidelijkh­eid.

Een potentieel struikelbl­ok is dat slechts een vijfde van de F16’s een monitoring­kit heeft. En dat ook die pas in 2006 gekocht zijn. ‘De impact van al de jaren vliegen daarvoor, dat is dus een volledig onbekende factor’, zegt een betrokkene. Ook over de prijs liepen de meningen uiteen. Volgens het kabinet ging het om 2,2 miljard voor zeven jaar extra. SP.A ziet daarentege­n helemaal geen meerkosten.

5.

Wat met de procedure voor de vervanging van de F16’s?

Bord afvegen en herbeginne­n? Of kan de procedure gereanimee­rd worden, met extra aandacht voor de optie ‘verlengen’? En duikt daar aan de horizon plots nog een Franse Rafale op?

 ??  ??
 ?? © Kris Van Exel ?? Vandeput houdt al weken vol dat hij van niets wist. Dat was ook zijn aanpak om politieke manipulati­e te vermijden rond het dossier over de F16vervang­ing.
© Kris Van Exel Vandeput houdt al weken vol dat hij van niets wist. Dat was ook zijn aanpak om politieke manipulati­e te vermijden rond het dossier over de F16vervang­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium