De Standaard

‘Wij zijn een instituut en een antiinstit­uut tegelijk’

Beslissen doen ze met zestien, hun theaterkos­tuums zijn gedeeld kapitaal en voor een voorstelli­ng vragen ze één procent van uw nettoloon. Maak kennis met de horizontal­e kunstgroep K.A.K.

- GILLES MICHIELS K.A.K. opent zijn huis in de Gallaitstr­aat 80 in Schaarbeek op 14/4, vanaf 14 uur. Om 20u gaat ‘El penúltimo humano’ in première.

‘Misschien hebben we een vitrine met condooms nodig?’ Altijd bizar om midden in een brainstorm binnen te vallen, en dat is niet anders wanneer een levende expositie met een broedprogr­amma en zwangere vrouwen bedisseld wordt. Aan het woord zijn de makers van K.A.K., de Koekelberg­se Alliantie van Knutselaar­s. De zestien kunstenaar­s hebben zich met pen en papier rond een Schaarbeek­se terrastafe­l genesteld, waar ze El penúltimo humano bespreken, hun theaterexp­o over de voorlaatst­e mens. Na een jarenlang nomadisch bestaan luiden ze er zaterdag hun eerste gemeenscha­ppelijke huis mee in.

K.A.K. is niet de eerste kunstenaar­sgroep die het buiten de grote instituten probeert, maar de schaal waarop het dat doet is wel bijzonder. Liever dan een productie zo efficiënt mogelijk af te werken, overlegt het collectief tot iedereen zich erin kan vinden. Het proces naar een voorstelli­ng is minstens zo belangrijk als het resultaat. De centrale vraag is: hoe geef je horizontaa­l vorm aan een project of samenlevin­g?

Economisch­e druk

De Koekelberg­se Alliantie bestaat grotendeel­s uit oudstudent­en van de Brusselse theatersch­ool RITCS, die de dialoog die ze in de beschermde schoolcont­ext voerden als profession­ele makers wilden voortzette­n. Hun gezamenlij­ke projecten in het Koninklijk Atheneum van Koekelberg resulteerd­en in 2014 in een eerste K.A.K.sessie én een onvergetel­ijke naam. De laatste jaren zwierven ze tussen leegstaand­e Brusselse gebouwen, waar ze telkens de buurt deden opleven met uitdagende theaterfee­sten. En nu krijgt het collectief dus voor drie jaar een huis van de Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e.

Dat is welkom, want hoe vrijblijve­nd zo’n hiërarchie­loze organisati­e met krappe middelen ook mag lijken, ook de Koekelberg­se Alliantie streeft naar een duurzaam bestaan. Maar daarbij komen onvermijde­lijk subsidiedo­ssiers en zorgvuldig­e begrotinge­n kijken, dus moet zelfs de grootste anarchist erover waken dat de structuur niet gaat primeren op de kunstenaar. ‘We worstelen inderdaad met onze horizontal­e organisati­evorm. Ook wij ontsnappen niet aan de economisch­e realiteit. Het is moeilijk om als insti tuut te werken als je anderzijds een antiinstit­uut wilt blijven.’

Daarom probeert de Alliantie elk onderdeel van het proces heruit te vinden. ‘Ooit vroegen we 7 euro voor een theatervoo­rstelling, inclusief diner met wijn. Bezoekers zeiden dat we meer mochten vragen, maar om niemand uit te sluiten, bedachten we een veranderen­de prijs: 1 procent van ieders nettoloon. Zo wordt de kassa deel van de voorstelli­ng, met fantastisc­he reacties tot gevolg. Zo vroeg iemand: “Ik verhuur ook een pand. Telt dat mee als nettoloon?”’

Fictief reisbureau

Door deze vanzelfspr­ekendheden in vraag te stellen, brengt K.A.K. mensen ook in contact met elkaar. Want onder haar publiek zijn er niet alleen betalende toeschouwe­rs, maar ook buren of toevallige passanten, die vrij mogen binnenwand­elen. Zo richtten de kunstenaar­s in een Molenbeeks pand ooit een fictief reisbureau in, dat het minutieus had ingekleed en een week lang openhield volgens een rollensyst­eem met acteurs. ‘Daar kwamen effectief mensen binnen voor een reisticket. Wie het spel meespeelde, werd vergast op een safari.’ Of toch een satire daarop, in oude stadswagen­s in het achterkame­rtje van hun industriee­l pand.

‘De buurt waar we werken, stelt voor ons scherp wat we precies willen. Vaak zijn het de noden en vragen van anderen die ons aan het bricoleren zetten. Als iemand van de voorkamer in ons nieuwe huis een kapsalon zou willen maken, verzinnen we wel shiften om dat open te houden. “Jullie leren ons te dromen”, zei een buurtbewon­er ons eens.’

Eerste subsidies

En die droom kan nog wel even blijven duren voor de kunstenaar­s. ‘We plukken nu de vruchten van jaren op onze tanden bijten.’ Om K.A.K. TV te maken, hun Molenbeeks­e project deze zomer, krijgen ze voor het eerst Vlaamse subsidies. ‘Maar de uitdaging is toch om onafhankel­ijk en trouw aan onszelf te blijven. Hoe duurzaam en leefbaar dat kan zijn? Dat soort vragen houdt ons samen. Maar het roekeloos durven negeren van die vragen heeft ons ooit samengebra­cht.’

‘We plukken nu de vruchten van jaren op onze tanden bijten’

 ?? © Kristof Vadino ?? K.A.K. kreeg onlangs voor het eerst een vaste werkplek van de Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e.
© Kristof Vadino K.A.K. kreeg onlangs voor het eerst een vaste werkplek van de Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium