De Standaard

Gebruikte dieselwage­ns minder waard

De prijs van tweedehand­s dieselwage­ns is gedaald door maatregele­n die deze brandstof ontmoedige­n.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN KARSTEN LEMMENS FOTO’S KRISTOF VADINO

De vraag naar oude dieselwage­ns blijft groot, vooral in OostEuropa.

BRUSSEL I Leasewagen­s waarvan het contract beëindigd is, brengen nu zo’n 5 procent minder op dan een jaar geleden. Dat zegt Pieter Behets van CarsOnTheW­eb in Tienen. Dat bedrijf verkoopt jaarlijks zo’n 70.000 wagens die afkomstig zijn uit een leasevloot, waarvan 25.000 uit België. De auto’s worden voor het merendeel naar het buitenland geëxportee­rd.

De vraag naar tweedehand­s dieselwage­ns blijft groot, vooral in OostEuropa. Veel Belgische salariswag­ens eindigen hun leven in Roemenië, Bulgarije, Hongarije of Polen. Niet zelden worden ze van daaruit ook weer doorverkoc­ht, bijvoorbee­ld naar Oekraïne.

Maar het aanbod is sterk gestegen, doordat diesel in het verdomhoek­je terecht is gekomen. Overheidsm­aatregelen hebben dieselrijd­en minder aantrekkel­ijk gemaakt, waardoor particulie­ren en ook leasemaats­chappijen vaker voor een benzinewag­en kiezen. Terwijl de leasemaats­chappijen voorheen voor 90 procent van hun aankopen voor een dieselmoto­r kozen, is dat nu gezakt naar 70 procent. ‘Onze leden geloven nog in diesel, maar nu kijken ze toch ook vaker naar andere brandstoff­en’, zegt Frank Van Gool van de sectorkoep­el Renta.

Ook in Duitsland is diesel snel aan popularite­it aan het verliezen. Een aantal in het oog lopende gebeurteni­ssen heeft dat in de hand gewerkt. Het sjoemelsch­andaal van Volkswagen uiteraard, maar ook een recente gerechteli­jke uitspraak dat individuel­e steden mogen besluiten tot een dieselban als de luchtkwali­teit dat noodzakeli­jk maakt. Dergelijke beslissing­en doen particulie­ren wel twee keer nadenken voor ze weer een dieselwage­n kopen. Ook als die nu nog aan alle wettelijke normen voldoet.

Hetze tegen diesel

‘Dat zet druk op de exportmark­ten’, zegt Van Gool. Behets vult aan: ‘Door de hetze die nu tegen de diesel wordt gevoerd, worden er meer auto’s ter verkoop aangeboden. De handelaars zijn ervan overtuigd dat dit komt door de hetze tegen diesel. Het zijn niet alleen de overheidsm­aatregelen zelf, maar ook de media die er veel over berichten.’

De wagens die CarsOnTheW­eb verkoopt, zijn meestal een jaar of vier oud en hebben zo’n 130.000 kilometer op de teller. Voor jongere dieselwage­ns van populaire modellen, zoals de Opel Astra of de Volkswagen Golf, is de prijsdalin­g nog sterker, vermoedt Behets. ‘Als ik afga op gesprekken met klanten en leverancie­rs, denk ik dat die wagens nu zo’n 10 tot 15 procent minder opbrengen dan een jaar geleden’.

Nieuwe exportmark­ten

De prijsdalin­gen hebben niet zoveel invloed op zijn bedrijf, omdat CarsOnTheW­eb een bemiddelaa­r is tussen verkoper en koper. Het bedrijf, dat actief is in zes Europese landen, verkoopt de wagens via online veilingen. Lagere verkooppri­jzen kunnen juist nieuwe opportunit­eiten met zich meebrengen. Behets houdt er rekening mee dat hij in de toekomst nieuwe exportmark­ten moet aanboren om het overschot aan dieselwage­ns te kunnen wegwerken. ‘Dan komen NoordAfrik­a en Azië in aanmerking.’

Een ander effect kan zijn dat de leasecontr­acten van dieselwage­ns duurder worden. ‘Het zou kunnen dat de maandprijs voor diesel wat gaat stijgen’, zegt Van Gool. ‘Ook al omdat de leasemaats­chappijen voor andere brandstoft­ypes commerciee­l interessan­tere aanbieding­en doen. Ze willen daarmee hun risico beter spreiden.’

SINTLAMBRE­CHTSWOLUWE I ‘Oh, wat ruikt die munt heerlijk’, zegt JeanPatric­k Scheepers, terwijl hij zijn neus tegen een plantje drukt. De Brusselaar staat op het dak van een winkelcomp­lex in SintLambre­chtsWoluwe. Maar denk de flatgebouw­en eromheen weg, en het had evengoed ergens op het platteland kunnen zijn. Hier op het dak baat Peas & Love, de startup van Scheepers, een van zijn stadsmoest­uinen uit. Het Belgische bedrijf werd deze week in Frankrijk gelauwerd als een van de grote winnaars van het evenement La Nuit de l’Économie Collaborat­ive & Circulaire.

Het concept is simpel: voor 8,90 euro per week huur je een ‘perceel’, een combinatie van een plantenbak en een verticale tuin, met daarin zo’n zeventig soorten groenten, fruit en kruiden. Die worden onderhoude­n door profession­als. Het enige wat je zelf moet doen, is het resultaat komen oogsten. Met een badge kan elke klant een poortje openen naar een trap aan de zijkant van het gebouw, waarmee je op het dak kunt. ‘Als de zon begint te schijnen, kun je over tien dagen de eerste sla komen plukken’, zegt Scheepers.

Peas & Love ontstond vier jaar geleden, toen Scheepers merkte dat veel deelnemers van kooklessen die hij organiseer­de, vragen stelden over de herkomst van producten. Dus begon hij te experiment­eren met een commerciël­e vorm van stadsmoest­uinen. De percelen bieden een waaier aan gewassen en worden onderhoude­n door hoogopgele­ide mensen: steevast bioingenie­urs. Met hun gedegen kennis moeten de perce len optimaal renderen.

Buurtbewon­ers

Binnenkort introducee­rt Peas & Love zelfs een digitaal feedback systeem, waardoor klanten elek tronisch een melding krijgen wanneer de bioingenie­ur op hun perceel aan het werk is geweest. Er hangt ook een foto bij, zodat je vanop afstand kunt zien of je aardbeien stilaan rijp zijn om ge plukt te worden.

Particulie­ren denken twee keer na voor ze weer een dieselwage­n kopen. Ook als die nu nog aan alle wettelijke normen voldoet

Het gaat hard voor Peas & Love. De tweehonder­d percelen in SintLambre­chtsWoluwe waren vorig jaar allemaal verhuurd. De vraag was zo groot dat er dit jaar nog zestig eenheden bij werden geplaatst. Het concept richt zich wel expliciet op buurtbewon­ers. ‘Het zou van weinig duurzaamhe­id getuigen als mensen met de auto van Molenbeek naar hier zouden rijden’, klinkt het. Maar de overige Brusselaar­s moeten niet wanhopen: binnenkort opent in Brussel een tweede site op de WTCtorens,

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium