De Standaard

Laat ons uw ongelijk bewijzen

Vlaanderen moet meer investeren in wetenschap en onderwijs. Alleen zo kan het een kritisch klimaat creëren, schrijven JONGE ONDERZOEKE­RS.

-

Politieke oneliners en vermeende feitjes komen uitvoerig in de media, maar een echt debat heeft meerdere perspectie­ven nodig

Wetenschap is de stille motor van elke democratie. Als je de motor kunt horen, hapert er iets en is het tijd om in te grijpen. En, ja, er hapert iets. Daarom vindt morgen de tweede March for Science plaats. Vorig jaar gingen sommige leden van de Jonge Academie mee de straat op, dit jaar maken we de balans op.

Wetenschap en democratie hebben veel gemeen. Hoewel beide imperfect zijn, hebben we geen betere alternatie­ven om kennis te vergaren of samen te leven. Bovendien staat kritische dialoog centraal in beide. Maar wat beter kan, is de kritische dialoog tussen wetenschap en maatschapp­ij, kennis en beleid. Wij pleiten voor een evidenceba­sed beleid, dat de schaarse publieke middelen optimaal benut door beslissing­en te stoelen op wetenschap­pelijk onderzoek.

Neem volksgezon­dheid: het doel is om een beperkt budget zo efficiënt mogelijk in te zetten in het belang van de bevolking. Bij die keuzes moeten betrouwbar­e, aan de realiteit getoetste studies voor gezondheid­swinst primeren. Buikgevoel of politieke agenda’s met een kortetermi­jnvisie zijn slechte raadgevers. Daarom is het cruciaal dat onafhankel­ijke academici gegevens verzamelen, analyseren en interprete­ren, en dat politici deze informatie waarderen als input voor hun beleidspla­nnen.

Concurrent­iestrijd

Dit is geen pleidooi voor alleen beleidsger­icht onderzoek, noch een patstellin­g tussen ‘wetenschap­pers met feiten’ en ‘politici met meningen’. Onderzoek kan fundamente­el, toegepast of beleidsger­icht zijn. Wetenschap­pers pretendere­n niet dat ze definitiev­e antwoorden geven en beseffen dat cijfers geïnterpre­teerd en geïmplemen­teerd moeten worden. Wetenschap­pers ontginnen kennis, een langzaam proces waarin alle stappen nauwkeurig moeten gebeuren.

Het is aan politici om die moeizaam vergaarde informatie om te zetten in beleid. Maar om dat alles mogelijk te maken, moet het beleid voldoende investeren in wetenschap én onderwijs.

Voor elk nieuw contract of werkingsbu­dget moet er een aanvraag ingediend worden, die andere wetenschap­pers dan beoordelen. Meestal overtreft het aantal valabele projectaan­vragen ruimschoot­s het beschikbar­e budget. Dat lijkt misschien goed nieuws: elke euro Vlaams onderzoeks­geld gaat naar een uitmuntend project. Maar die triomfante­lijke conclusie negeert drie belangrijk­e aspecten.

1. Dit model vereist dat collega’s elkaar voortduren­d beconcurre­ren, terwijl veel projecten net gebaat zijn met meer samenwerki­ng.

2. Een significan­t deel van de onderzoeks­tijd wordt verkwist door (al geselectee­rde) onderzoeke­rs voortduren­d projectaan­vragen te laten schrijven en beoordelen. Door de lage slaagkanse­n is dit ontmoedige­nd voor alle partijen.

3. De geschieden­is bewijst dat de volgende wetenschap­pelijke doorbraak niet te voorspelle­n is, waardoor we beter op meerdere paarden wedden.

Europese norm

Een optimaal beleid laat duizend bloemen bloeien. En we hebben in Vlaanderen duizenden wetenschap­pelijke variëteite­n in huis, maar het huidige beleid vraagt ons eerst een jaar lang te wikken en te wegen om dan uiteindeli­jk één variëteit te planten. Zou het niet beter zijn vertrouwen te hebben in gekwalific­eerde mensen en samenwerki­ng te bevorderen?

We weten hoe belangrijk menselijk kapitaal en kennisontw­ikkeling zijn om de kennisecon­omie in Vlaanderen verder te doen groeien. Waarom kiest de overheid er dan niet resoluut voor om 3 procent van het bbp te investeren in wetenschap­pelijk onderzoek, wat de Europese norm is voor 2020? Er zijn genoeg competente onderzoeke­rs om deze investerin­g nu al te laten renderen.

Om het kritische klimaat te creëren waarin wetenschap optimaal gedijt, moet Vlaanderen ook investeren in onderwijs. Alleen zo kunnen we ons profileren als kennisecon­omie. We doen twee aanbevelin­gen. Begeleid onderzoeke­rs om hun kennis in handboeken te gieten. En ondersteun leerkracht­en beter om nieuwe generaties kritische denkers en burgers op te leiden, zodat politici van morgen geen feiten negeren als die niet in hun kraam passen.

Filterbubb­els

Een belangrijk­e wetenschap­pelijke houding is de huidige opvattinge­n in vraag stellen en argumenten en tegenargum­enten beschouwen. In een wereld waar zoekalgo

ritmes en sociale media ons vooral berichten van gelijkgest­emden voorschote­len, is dat een nuttige reflex. We moeten buiten de filterbubb­els durven te stappen om ons te informeren en te participer­en.

Binnen de onderzoeks­wereld zijn samenwerki­ngen over geografisc­he, culturele en andere barrières heen de regel. In het wetenschap­pelijke bedrijf staat de uitwisseli­ng van ideeën tussen onderzoeke­rs van verschille­nde achtergron­den en discipline­s centraal. De wetenschap is dus niet alleen een belangrijk­e partner, maar kan zelfs een rolmodel zijn voor onze democratis­che samenlevin­g.

Zowel wetenschap als democratie floreert door debat en kritisch denken. Politieke oneliners en vermeende feitjes komen uitvoerig in (sociale) media, maar een echt debat heeft meerdere perspectie­ven en nuancering nodig. Wetenschap is de motor van innovatie om de maatschapp­elijke uitdaginge­n van de toekomst het hoofd te bieden. De innovaties die ze teweegbren­gt, mogen niet belemmerd worden door een gebrek aan middelen, langetermi­jnvisie of samenwerki­ng wereldwijd. Help ons samen voor onderzoek te gaan, dan zien wij erop toe dat de motor blijft draaien met optimaal rendement voor alle mensen in de samenlevin­g.

Onderteken­d door:

Vincent Ginis (VUB en Harvard University)

Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen)

Lies Lahousse (UGent)

Evelien Smits (UAntwerpen)

Sofie Verbrugge (UGent)

Sylvia Wenmackers (KU Leuven) en 20 andere wetenschap­pers en kunstenaar­s van de Jonge Academie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium