De Standaard

From Russia with(out) cash

De oligarchen op Amerika’s zwarte lijst

- NICO TANGHE

De oligarchen in het vizier van Washington

BRUSSEL I ‘Good start!’, tweette oudbankier en activist Roman Borisovits­j toen de nieuwe Amerikaans­e sancties maandag de Russische beurs bijna 9 procent lager duwden. Voor hem en andere critici van het Kremlin gaan de economisch­e sancties die de Russische economie na de inval in de Krim in 2014 al naar adem deden happen, lang niet ver genoeg. En dat vooral omdat ze de verkeerde mensen raken.

Borisovits­j gidst met zijn ‘Kleptotour­s’ al jarenlang buitenland­se journalist­en en andere nieuwsgier­igen door de chique wijken van Londen, waar veel Russische oligarchen vandaag een of meer miljoeneno­ptrekjes hebben gekocht. Niet toevallig prijkt boven zijn Twitteracc­ount: ‘From Russia with Cash’. Als je Poetin echt wil raken, moet je hem en zijn vertrouwel­ingen raken in hun portemonne­e, vinden hij en andere anticorrup­tieactivis­ten.

Een advies dat Washington niet in de wind heeft geslagen. Een nieuwe reeks sancties viseert voor het eerst de nauwe kring van superrijke Russen rond president Vladimir Poetin, die na het ineenstort­en van de SovjetUnie in de jaren negentig tal van Russische staatsbedr­ijven en soms hele industrieë­n in handen hebben gekregen.

Technisch bankroet

De oligarchen zien hun tegoeden in de VS bevroren, mogen niet langer handel drijven in Amerikaans­e dollar of zaken doen met Amerikaans­e onderdanen. En ook burgers en bedrijven uit andere landen riskeren wereldwijd sancties als ze het verbod bewust schenden.

Met de sancties wil Washington naar eigen zeggen het Kremlin niet straffen voor één vergrijp, maar voor ‘het groeiend aan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium