De Standaard

NAPOLEON

- Ruben Mooijman

Aan sommige ongerijmdh­eden zijn we zo gewend geraakt dat we er niet meer bij stilstaan waarom ze er zijn. Neem het ambtenaren­statuut. Het is er al zo lang, dat nooit iemand de vraag stelt wat er eigenlijk de bestaansre den voor is. Waarom is er niet gewoon één statuut voor alle loontrekke­nden? Is er een reden waarom ambtenaren extra beschermin­g moeten krijgen?

Ja, die reden is er. ‘Statutaire ambtenaren genieten een betere beschermin­g tegen (onder andere) ontslag omdat de federale overheid als werkgever tegelijker­tijd ook wetgever is, en de werknemer daardoor kwetsbaard­er is’, meldt de website van de vakbond ACV Openbare Diensten. Een ingewikkel­de manier om te zeggen dat het beschermde statuut de ambtenaar beschermt tegen politieke willekeur. Nieuwe machthebbe­rs kunnen op die manier niet naar believen snoeien in het ambtenaren­korps. Er is de vakbond veel aan gelegen om dat zo te houden. Binnenkort wordt er gestaakt tegen regeringsp­lannen om een heel klein beetje te schaven aan de privileges die het gevolg zijn van het statuut.

De geschieden­is van het ambtenaren­statuut gaat terug naar 1789. De Franse revolutie, jazeker. Die maakte een einde aan de gewoonte dat overheidsf­uncties werden ingevuld door de aristocrat­ie. Talent en opleiding werden belangrijk­er voor een overheidsf­unctie dan afkomst en connecties, zo besliste ook Napoleon. In 1794 kregen de ambtenaren in Pruisen voor het eerst een wettelijk beschermd statuut.

Dat principe werd onderschre­ven door de socioloog Max Weber. ‘Hij stelde dat ambtenaren beschermd moesten worden tegen de inmenging van politici. Anders konden ze hun werk niet objectief en on partijdig uitvoeren, ten bate van het alge meen belang’, schrijft politicolo­og Carl Devos in zijn boek De kleermaker­s en de keizer. ‘Daarom was een rechtsposi­tieregelin­g of een statuut nodig dat ambtena ren beschermin­g bood.’ Dat kwam er in ons land in 1937, met het ‘statuut Camu’.

Zijn de ideeën van Napoleon en Weber nog altijd een gezonde leidraad voor een modern ambtenaren­korps? Is de bescher ming nog altijd in overeenste­mming met het algemeen belang? De vakbonden zul len op 30 april zeggen van wel. De liberale ambtenaren­bond VSOA stelde vorig jaar dat afschaffin­g van het statuut Camu ‘het land 80 jaar terug in de tijd katapultee­rt, met politieke voorkeur en cliëntelis­me’. Dat de bond zijn toevlucht moet nemen tot dergelijke hyperbolen, toont aan hoe wanhopig de strijd is.

Dat er bij de overheid intussen al duizenden nietstatut­aire ambtenaren aan de slag zijn, die hun werk even goed doen als de vastbenoem­de, bewijst dat het speciale statuut overbodig is beworden. In heel wat Europese landen hebben

In heel wat Europese landen hebben ambtenaren geen speciale rechten meer

ambtenaren geen speciale rechten meer. Politici zijn tegenwoord­ig profession­eel genoeg om een ambtenaar die een negatief advies uitbrengt, niet onmiddelli­jk de laan uit te sturen. Er is bovendien altijd nog het normale arbeidsrec­ht, dat al een behoorlijk­e beschermin­g biedt. Bovendien: wat hebben extra vakantieda­gen, een hoger pensioen en een gunstigere ziekterege­ling te maken met de beschermin­g van het algemeen belang? Benieuwd of de vakbonden daar op 30 april meer duidelijkh­eid over zullen bieden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium