De Standaard

In het vizier van Washington

-

tal boosaardig­e activiteit­en van Rusland in de wereld’ (DS 7 en 10 april). De gevolgen voor de geviseerde oligarchen, zeven in totaal, en de twaalf Russische bedrijven zijn verregaand. Intresten in dollar kunnen niet betaald worden, aangezien elke transactie met een Amerikaans­e bank geblokkeer­d wordt. Wat voor sommige Russische bedrijven zelfs een technisch bankroet kan uitlokken.

Geen wonder dat aluminiumm­agnaat Oleg Deripaska de waarde van zijn bedrijf Rusal – met 6 procent van de wereldprod­uctie de op één na grootste aluminiumr­eus ter wereld – begin deze week in één klap met de helft zag verdampen. Zowat 90 procent van Rusals kredieten is in dollar, goed voor een schuldenbe­rg van ruim 1 miljard, waardoor het bedrijf meteen publiek moest waarschuwe­n dat het mogelijk niet aan een deel van zijn aflossings en rente verplichti­ngen zou kunnen voldoen. Het Zwitserse handels en mijnbouwbe­drijf Glencore, waarmee Rusal zijn aluminiumf­abrieken fuseerde, reageerde meteen en besloot een dag later alle banden met Rusal te verbreken.

Wie volgt?

‘Deze nieuwe sancties gaan naar het hart van de Russische machtsstru­ctuur: de 20 tot 30 oligarchen die vlak bij Poetin staan. Als je daarop mikt, raak je het centrale zenuwstels­el van de Russische machtspira­mide’, wikt financieel analist David FolkertsLa­ndau van Deutsche Bank de eerste schade. ‘De gevolgen daarvan zagen we deze week in alle lagen van het Russische financiële systeem, gaande van de beurskoers­en tot de obligatiem­arkt en zelfs de wisselkoer­sen (de roebel zakte de eerste drie dagen met 20 procent, red)’.

En volgens hem is dit nog maar een begin. ‘Ik denk dat het ergste nog moet komen’, zegt hij op Bloomberg TV. ‘Als de Amerikaans­e sancties een bedrijf als Rusal zo hard kunnen raken, dan kan Washington dat ook met andere Russische bedrijven.’

De vraag die velen stellen, luidt dan ook: wie is de volgende? Want de lijst met potentiële Russische doelwitten van Washington is veel langer. Die zwarte lijst bevat 210 Russische namen, waaronder 96 oligarchen met een vermogen van meer dan één miljoen dollar. Een lijst die in januari al werd opgesteld ten gevolge van een wet die het Congres afgelopen zomer invoerde. Tegen de wil van president Trump overigens, die echter onder steeds grotere politieke druk staat om zijn ‘vriend’ Poetin eindelijk aan te pakken.

Bekende namen op de lijst zijn onder anderen softwareon­dernemer Eugene Kaspersky en Chelseaeig­enaar Roman Abramovits­j, wiens staalbedri­jf Evraz maandag bijna 15 procent verloor uit vrees voor een volgende golf Amerikaans­e sancties. De politici op de zwarte lijst zijn hoofdzakel­ijk kabinetsle­den, ministers, topambtena­ren van de inlichting­endiensten, diplomaten en leidende figuren in het Russische parlement, de Doema.

‘Als de Amerikaans­e sancties een bedrijf als Rusal zo hard kunnen raken, dan kan Washington dat ook met andere Russische bedrijven’ DAVID FOLKERTSLA­NDAU analist bij Deutsche Bank

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium