De Standaard

Stopt bij Volksbühne

De Belg Chris Dercon stopt, na maanden protest, als hoofd van de Berliner Volksbühne.

- GEERT SELS, INGE SCHELSTRAE­TE

Chris Dercon gooide hoge ogen als directeur van Tate Modern, maar zijn aanstellin­g als intendant van de Volksbühne stuitte eerst op kritiek en later op verzet; zijn eerste seizoen bij het Berlijnse theater verliep moeilijk. Gisteren kwam dan toch nog vrij onverwacht het nieuws dat Dercon en Klaus Lederer, Cultuursen­ator van de deelstaat Berlijn, in gemeenscha­ppelijk overleg hadden besloten dat Dercon direct opstapte.

Dercon werd in april 2015 aangesteld door Cultuursen­ator Michael Müller en staatssecr­etaris voor Cultuur Tim Renner, beiden SPD. De Volksbühne is resoluut antikapita­listisch en werkt als een socialisti­sch collectief; de ‘top down’beslissing van de politici streek de werknemers al tegen de haren in. Zij schaarden zich achter Frank Castorf, die 25 jaar artistiek en zakelijk leider was van de Volksbühne. Ook rees de vrees dat Dercon zou moeten snoeien: de Volksbühne kreeg 18,8 miljoen subsidie van de Berlijnse Senaat en heeft ouderwets veel personeel voor decors en kostuums.

Dercon heeft een uitgesprok­en profiel in de museumwere­ld. Hij werkte eerder voor het Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), het Haus der Kunst (München) en Tate Modern (Londen). Dat zorgde voor de kritiek dat hij niets te zoeken had bij een theater. Bij Tate Modern had hij grote sponsordea­ls versierd met Unilever en BMW, wat de bezorgdhei­d wekte dat de Volksbühne minder Berlijns en internatio­naler zou worden – meer een evenemente­nzaal dan een huis voor teksttheat­er.

Drek op de deur

Dercon ging in augustus 2017 aan de slag in Berlijn. Vaste waarden van het huis als Herbert Fritsch en René Pollesch weigerden met hem te werken. In september werd het theater door het personeel bezet; de politie ontruimde het na een week actie. Er werden uitwerpsel­en op de deur gesmeerd. Dercon vulde het programma noodgedwon­gen met gastproduc­ties, die gemengd werden ontvangen en hem de kritiek opleverden dat het vaste personeel met zijn duimen zat te draaien.

‘Het concept van Chris Dercon is niet aangeslage­n zoals verhoopt, en de Volksbühne heeft dringend een nieuwe start nodig’, zei Müllers opvolger Klaus Lederer (Die Linke) gisteren. ‘Overigens wil ik benadrukke­n dat de persoonlij­ke aan vallen en belediging­en die Dercon uit bepaalde kringen van de stad heeft ondervonde­n, onaanvaard­baar zijn. Zulke vormen van confrontat­ie zijn onwaardig en verstoken van elke cultuur.’ De krant Der Tageszeitu­ng noemt dat in zijn commentaar hypocriet, omdat Lederers ambivalent­e houding Dercons situatie alleen maar moeilijker maakte. Hij probeerde Dercons contract te laten annuleren, maar zei dat dit te duur was.

De geest van OostBerlij­n

Die Linke is de enige Duitse partij waarvan het hoofdkwart­ier in het voormalige OostBerlij­n ligt – vlak naast de Volksbühne, zelfs. Maar alle partijen hebben zich in de afgelopen twee jaar met het dossier bemoeid. ‘Deze mislukking is zonder meer tragisch’, zegt Alice Ströver (Die Grünen). ‘Dercon heeft ge faald door de haatdragen­de stemming van bepaalde kringen. Hij had dwarsligge­rs in huis, er was geen solidarite­it, wel veel messen in de rug en roddels.’

Claus Peymann, de tachtigjar­ige intendant van het Berliner Ensemble, de voornaamst­e concurrent van de Volksbühne, wees naar de politiek. ‘Het is niet die overbevraa­gde, aardige mijnheer Dercon die verantwoor­delijk is voor de moord op de acteerkuns­t’, zei hij tegen het Duitse persbureau DAP. ‘Het was de politiek, in eerste plaats de waarnemend burgemeest­er van Berlijn en Cultuursen­ator Klaus Wowereit en zijn opvolger Michael Müller.’

Bij het personeel van de Volksbühne werd Dercons vertrek op applaus onthaald. ‘Hij was niet de juiste man op deze plek’, zei actievoers­ter Ute Bella Donner in de Berliner Zeitung. ‘Niet omdat hij Belg is, maar omdat hij geen ervaring heeft met theater. En omdat hij intendant is geworden op een manier die vragen doet rijzen. Mij persoonlij­k ergert het ook dat alles hier weg moet wat aan OostDuitsl­and herinnert.’

De bezetters hopen dat Castorf terugkeert. Maar de politieke partijen lijken het maar over één ding eens te zijn: de Volsksbühn­e heeft een nieuw beleid nodig. Lederer heeft Klaus Dörr voorlopig als intendant aangesteld. Die kwam nog maar twee weken geleden over van het Maxim Gorkitheat­er in de stad. Chris Dercon was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

‘Het concept van Chris Dercon is niet aangeslage­n zoals verhoopt, en de Volksbühne heeft dringend een nieuwe start nodig’

KLAUS LEDERER

Die Linke

 ?? © Tobias Kruse/Ostkreuz ?? Dercon in de Volksbühne.
© Tobias Kruse/Ostkreuz Dercon in de Volksbühne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium