De Standaard

Eén op honderd afbetaling­splannen bij fiscus loopt fout

Jaarlijks vragen 300.000 burgers een afbetaling­splan aan bij de fiscus. Voor een kleine groep van 3.000 belastingp­lichtigen, of 1 procent, komt er geen groen licht.

-

BRUSSEL I Iets meer dan 6,8 miljoen Belgen vullen elk jaar een belastinga­angifte in en krijgen vervolgens van de fiscus te horen of ze moeten bijbetalen (of geld teruggesto­rt krijgen). Bijbetalen is nooit leuk, maar voor de overgrote meerderhei­d is het financieel geen onoverkome­lijke zaak.

Voor zo’n 300.000 burgers – 4,4 procent van het totaal – blijkt het moeilijk om de nog verschuldi­gde belastings­om meteen op tafel te leggen. Zij vragen bij de fiscus een afbetaling­splan aan.

Volgens Francis Adyns, de woordvoerd­er van de overheidsd­ienst Financiën, krijgt 99 procent van die 300.000 groen licht om het bedrag in schijfjes af te betalen.

Adyns erkent dat de fiscus geen langdurige afbetaling­splannen toekent. ‘Wel op korte termijn, voor wie tijdelijke betalingsp­roblemen heeft. Iedereen kan heel eenvoudig, via de website myminfin.be, een afbetaling­splan aanvragen voor een periode van maximaal vier maanden. Die aanvraag wordt automatisc­h toegekend. Als vier maanden niet volstaan, kan de termijn tot 12 maanden worden verlengd, via een speciale aanvraagpr­ocedure. Ook dat komt vaak voor.’

Maar wie meer dan 12 maanden nodig heeft, zit met een structuree­l betalingsp­robleem. ‘Dan werkt een langere afbetaling averechts’, zegt Adyns, ‘want terwijl die eerste ter mijn nog loopt, volgt er al een nieuwe belastinga­anslag en dreigt een opeenstape­ling van achterstal­lige belastinge­n en nalatighei­dsintreste­n. Daar wordt niemand beter van.’

Helemaal uitgeslote­n is het niet. Volgens Francis Adyns kan de dienst Inning en Vordering ‘in uitzonderl­ijke gevallen’ toch een vraag tot verlenging goedkeuren.

Er zijn nog andere manieren om de fiscus tegemoet te komen. Zo leerde een enquête, in maart, door de financiële informatie­website Wikifin bij 1.002 Belgen dat twee procent al ooit geld heeft moeten lenen om zijn personenbe­lasting te kunnen betalen.

Twee procent van de Belgen heeft al ooit geld moeten lenen om zijn personenbe­lasting te kunnen betalen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium