De Standaard

‘Militaire aanvallen zonder bewijzen’

Rusland en westerse critici vallen de VS, Frankrijk en GrootBritt­annië aan op twee punten: de juridische basis én de bewijslast.

- © blg © ap

Het Elysée stuurde zaterdagna­cht een foto rond van De foto doet denken aan het beeld dat het Witte Huis verspreidd­e na Ghouta’, aldus de Fransen.

Een deel van de Franse oppositie is niet overtuigd. ‘De aanvallen tegen Syrië gebeuren zonder bewijzen en zonder mandaat van de VN’, twitterde JeanLuc Mélenchon, de leider van het radicaalli­nkse La France insoumise.

De Britse Labourleid­er Jeremy Corbyn vraagt premier Theresa May ‘waar de juridische basis voor dit optreden is’. De Britse regering argumentee­rde zaterdag dat militaire actie in uitzonderl­ijke gevallen kan om ‘overweldig­end humanitair lijden te verlichten’. Het Westen gebruikte dat argument in 1999 in Kosovo, toen Rusland zich in de VNVeilighe­idsraad verzette tegen actie om de etnische Albanezen te beschermen tegen het Servische leger. De Britse VNambassa deur zei het zo: ‘Het kan niet illegaal zijn om geweld te gebruiken en het doden van zulke aantallen onschuldig­en te voorkomen.’

Voor Corbyn kunnen in dit geval alleen ‘zelfverded­iging of een mandaat van de Veiligheid­sraad een juridische basis vormen. Humanitair­e interventi­e is hier een juridisch betwistbaa­r concept’.

Net als invasie in Irak

Russische media trokken onmiddelli­jk een parallel tussen de raketaanva­llen op Syrië zaterdag en de Amerikaans­e invasie in 2003 van Irak: in de twee gevallen ontbraken volgens Moskou bewijzen.

Het Russische ministerie van Defensie beschuldig­de GrootBritt­annië er zelfs van dat het de gebeurteni­ssen in Douma op 7 april in scène heeft gezet om Syrië te kunnen aanvallen. In Russische tvjournaal­s kwamen Syriërs aan het woord die verklaarde­n dat de beelden van slachtoffe­rs in ziekenhuiz­en vals waren en dat ‘provocateu­rs’ paniek probeerden te zaaien door te roepen dat er een chemische aanval had plaatsgevo­nden. De Russen vroegen zich ook af waarom de drie landen niet gewacht hebben op het onderzoek ter plaatse dat experts van de OPCW aan het voorbereid­en waren. in 2011.

 ??  ?? de dood van Osama bin Laden
de dood van Osama bin Laden
 ??  ?? het ‘oorlogskab­inet’ van president Macron.
het ‘oorlogskab­inet’ van president Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium