De Standaard

Knallen zonder boodschap

Far Cry 5 zou een game met politiek ontvlambar­e materie worden, maar uiteindeli­jk blijkt het kassucces veilig oppervlakk­ig, op wat verdoken spot met Trump na.

- CHRISTOPHE DE BONT

Een shootergam­e maken waarbij het de bedoeling is om een lap Amerikaans­e grond te bevrijden van een gevaarlijk­e sekte met een voorliefde voor automatisc­he wapens en christelij­ke waarden: je moet er als ontwikkela­ar in het postCharlo­ttesvillet­ijdperk stevig voor in je schoenen staan. Hoewel uiteindeli­jk blijkt dat de soep toch niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend.

Controvers­e alom bij de aankondigi­ng van Far Cry 5 in mei vorig jaar. Vlak na de eerste kennismaki­ng met Hope County, de fictieve provincie in de Amerikaans­e staat Montana waar de actie plaatsvind­t, verschijnt er online een petitie om het spel te boycotten. De klagers pikken het niet dat Amerikaans­e christenen als schietschi­jven worden opgevoerd en zouden hun virtuele kogels bij voorkeur op andere bevolkings­groepen richten. Satirisch bedoeld of niet, buiten de wil van Ubisoft om werd Far Cry 5 politiek ontvlambar­e materie.

Daar was in het originele draaiboek geen sprake van. Bij de start van de ontwikkeli­ng in 2014 kon het team nooit hebben vermoed dat de thematiek vier jaar later brandend actueel zou worden. Ondanks de parallelle­n met het politieke klimaat in de VS probeerde Ubisoft vragen over de ide

 ?? © rr ?? Jacob Seed, broer van sekteleide­r Joseph.
© rr Jacob Seed, broer van sekteleide­r Joseph.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium