De Standaard

Kolibrie fluit met zijn staart

-

Costa’s kolibrie, een vogeltje uit het zuiden van de VS en Mexico, heeft een wel heel speciale manier om indruk te maken op de vrouwtjes. Hij fluit. Met zijn staart.

Er zijn wel meer kolibrieso­orten die aan luchtacrob­atiek doen om een vrouwtje te imponeren. Die duiken vóór haar, zodat ze er niet naast kan kijken. Maar de Calypte costae duikt opzij van het vrouwtje.

Dat verdoezelt het dopplereff­ect (de plotse duik in de toon als een ambulance u passeert), zo melden Californis­che onderzoeke­rs in Current Biology, nadat ze in de windtunnel bevestigd hadden wat hun akoestisch­e camera hen tot hun eigen verwonderi­ng vertelde.

Uit de dopplertoo­ndaling kunt u berekenen hoe snel de ambulance voorbijstu­ift. Maar door hun manier van duiken maken de kolibriema­nnetjes het lastiger om in te schatten hoe snel ze nu eigenlijk duiken. De vrouwtjes kicken op snelheid, maar bij de Costa’s kolibrie zullen ze dus op andere criteria moeten kiezen. ‘Pas toen ik besefte hoe moeilijk ik het had om hun snelheid te bepalen, besefte ik dat het voor de vrouwtjes niet anders was’, zei onderzoeke­r Christophe­r Clark.

De Costamanne­tjes laten de wind door hun staartvere­n fluiten, en kantelen één helft van hun staart tot wel negentig graden om het geluid richting vrouwtjes te sturen. Hoor mij eens duiken!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium