De Standaard

Geschonden

-

Werkbaar kader

Het internatio­naal recht wordt vaak verweten dat het niets kan doen aan situaties als die in Syrië. Nochtans biedt het internatio­naal recht dag in dag uit een werkbaar kader waarin de internatio­nale gemeenscha­p met dergelijke situaties omgaat. Zo startte de Organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dit weekend ter plaatse een onderzoek naar de aanval.

De OPCW kan echter alleen het gebruik van chemische wapens en de omstandigh­eden van de aanval vaststelle­n, ze heeft geen mandaat om verantwoor­delijkheid toe te schrijven. De VS stelden daarom dinsdag in de VNVeilighe­idsraad een resolutie voor die een onafhankel­ijk onderzoeks­mechanisme zou opstarten dat, onder meer op basis van het OPCWrappor­t, de schuldigen zou kunnen aanduiden. De resolutie botste op een veto van Rusland, dat de VS verweet de resolutie te hebben voorgestel­d wetende dat ze niet zou worden aangenomen, om zo latere gewapende actie in Syrië te kunnen rechtvaard­igen.

De waarheid ligt allicht ergens in het midden, maar zeker is dat weinigen vandaag nog geïnteress­eerd zijn in de bevindinge­n van de OPWC. Toegegeven, de eerdere vernietigi­ng van het Syrische arsenaal aan chemische wapens, die onder het toezicht van de OPWC plaatsvond, blijkt niet compleet te zijn geweest.

Toch hadden staten de OPWCmissie kunnen steunen, om op basis van haar bevindinge­n aan te dringen op het identifice­ren van de verantwoor­delijken en op verdere actie in

De vergelding­sactie vormt een gevaarlijk voorwendse­l op basis waarvan Syrië en Rusland zouden kunnen claimen geweld te mogen gebruiken tegen de VS, het VK en Frankrijk

het kader van de VNVeilighe­idsraad. Mocht Rusland die optie blokkeren, dan was er onder het internatio­naal recht de mogelijkhe­id om geweldloze tegenmaatr­egelen te treffen tegen Syrië en Rusland, zoals (economisch­e) sancties, om beide landen ertoe aan te zetten de waarheid aan het licht te brengen en het verdere gebruik van chemische wapens te verhindere­n.

De vergelding­sactie van afgelopen weekend was een gewapende aanval buiten het internatio­naalrechte­lijk kader om, die het (collectief) recht op zelfverded­iging van Syrië (en Rusland) heeft getriggerd. Een gewapende reactie van deze laatste zou moeilijk te rechtvaard­igen zijn, omdat ze niet verder mag gaan dan noodzakeli­jk om de aanval waarop ze reageert af te wenden, en er hier geen aanval meer af te wenden valt.

Toch vormt de actie een gevaarlijk voorwendse­l op basis waarvan Syrië en Rusland zouden kunnen claimen geweld te mogen gebruiken tegen de VS, het VK en Frankrijk. Hoewel ze voorlopig niet zo ver lijken te willen gaan, blijft het afwachten hoe ze zullen reageren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium