De Standaard

Mannen en hun problemen

We maken in Europa en de VS de heroplevin­g mee van de hypermanne­lijkheid, constateer­t IAN BURUMA. Dat is volgens hem niet zonder gevaar.

- Doceert democratie en mensenrech­ten aan Bard College (New York). Hoofdredac­teur van ‘The New York Review of Books’. Machismo is een reactie op de angst voor vernederin­g. © afp, Photo12 © Project Syndicate

IAN BURUMA Wie? Wat?

Een dolk in de rug

De reden voor de opkomst van die gespierde idealen verschilde van land tot land. Meestal had het te maken met vernederin­g, of de angst voor vernederin­g. Hindoenati­onalisme in India van voor de oorlog was een begrijpeli­jke reactie op koloniale onderdrukk­ing. Indiërs wilden net zo sterk lijken als hun Britse overheerse­rs.

Duitsers, en dan vooral mannen die in het leger hadden gediend, voelden zich vernederd door de nederlaag in 1918 en het Verdrag van Versailles dat erop volgde. Zij zinden op wraak, niet alleen op hun voormalige vijanden, maar op de linkse Duitsers en de Joden die hen ‘een dolk in de rug hadden gestoken’.

Extreem reactionai­re bewegingen in Frankrijk, zoals de Action Française, ontstonden aan het eind van de 19de eeuw na de beschamend­e nederlaag tegen Pruisen in 1871. Frankrijk moest weer ruggengraa­t krijgen. Sommige intellectu­elen waren zo bezeten van het idee van decadentie dat ze de Duitse bezetting in 1940 zagen als een correctie om de Fransen weer sterk te maken.

De bemoeiziek­e bazin

Maar waarom nu, en waarom met name in de VS en in Europa? Het klopt dat leidinggev­ende functies nog steeds overwegend worden vervuld door mannen, maar een absolute zekerheid is dat niet meer. Een reden waarom zoveel mannen een afkeer hadden van Hillary Clinton als presidents­kandidaat, was dat zij hen deed denken aan een bedillerig­e bazin. Veel jongemanne­n lijken nu behoefte te hebben aan zelfhulpgo­eroes en politici die beloven de mannelijke autoriteit te herstellen. Wellicht voelt een aantal van hen zich seksueel geïntimide­erd door #MeTooactiv­isme en andere vrouwelijk­e eisen voor gelijke rechten.

Multicultu­ralisme, en dan met name de aanwezighe­id van moslims in het Westen, wordt ook in groeiende kringen gezien als een bedreiging. Dat komt niet in de eerste plaats doordat moslims als achterlijk worden beschouwd. Integendee­l, het maatschapp­elijke succes van sommige immigrante­n, net als de opkomst van vrouwen in hogere banen, is bedreigend­er. En dit terwijl nietwester­se machten zoals China opdoemen om het Westen naar de kroon te steken.

Hillary Clinton was de kwade bazin. Maar Barack Hoessein Obama was voor velen nog iets ergers: hij was progressie­f en hoogopgele­id (de ‘linkse elite’), had een islamitisc­he naam en was bovendien de zoon van een Afrikaan. Zijn presidents­chap – naast de hogere status van vrouwen, het groeiende succes van immigrante­n en de opkomende macht van nietwester­se landen – liet duidelijk zien dat de wereld onherroepe­lijk is veranderd. En daarom stemden zoveel mensen op een geblondeer­de bullebak die vrouwen tussen de benen grijpt en belooft om de klok terug te draaien.

Toch maakt de supermanne­lijkheid van Donald Trump geen overtuigen­de indruk. Ondanks het dagelijkse gebral krijg je sterk het idee dat achter de façade van opgepompte macho een angstig wit mannetje schuilt dat heel goed weet dat hij de wereld niet langer in zijn greep heeft.

 ??  ?? Het potsierlij­ke machismo van Mussolini zien we nu terugkomen bij Donald Trump.
Het potsierlij­ke machismo van Mussolini zien we nu terugkomen bij Donald Trump.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium