De Standaard

Meeuws blijft op plaats twee ondanks onderzoek

Bij de Antwerpse SP.A heerst de wet van Murphy. Een huiszoekin­g bij voorzitter Tom Meeuws overschadu­wde de komst van Karl Apers, een plaatselij­k televisieg­ezicht.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN © pn

Het gerechteli­jk onderzoek naar het financieel beleid van Tom Meeuws bij De Lijn leidde gisteren tot een huiszoekin­g bij hem thuis. Uitgereken­d op hetzelfde moment stelde lijsttrekk­er Jinnih Beels een nieuwe aanwinst voor de SP.Alijst voor: Karl Apers, politiek boegbeeld van de lokale zender ATV.

Het voorval geeft aan hoezeer de moeilijkhe­den van Meeuws interferer­en met de partij. Het gerechteli­jk onderzoek volgt op een klacht van De Lijn in februari. Daarbij wordt er gefocust op het nietnaleve­n van de wet op de overheidso­pdrachten. Het onderzoek valt op omdat het vertrek van Meeuws bij de openbare vervoersma­atschappij dateert van drie jaar geleden.

Meeuws en Beels spraken giste ren hun vertrouwen uit in het gerecht. Meeuws vond het ook goed dat een en ander snel verliep. Maar de lichaamsta­al van Beels verraadde een zekere ergernis. Zij is niet vergeten dat uitgereken­d op de dag dat ze als kopvrouw werd uitgespeel­d, de aandacht volledig naar het uitlekken van dat onderzoek ging.

Bij de implosie van Samen in januari groeide Meeuws binnen de SP.A uit tot een sterkhoude­r die zich niet bij de minste tegenslag liet opzijzette­n. Maar de aanslepend­e moeilijkhe­den zijn stilaan een blok aan het been. Zolang het onderzoek loopt en er geen seponering volgt, doorkruist de zaak de campagne.

Op dit moment lijkt het uitgeslote­n dat Meeuws aan zijn tweede plaats zal verzaken, ondanks heel wat gespeculee­r. Zaterdag krijgt het plaatselij­ke SP.Acon gres de primeur van de volledige ontwerplij­st. Beels bevestigde gisteren dat de eerste vijf plaatsen onverander­d blijven.

Verfrissen­d

Ook voormalig ATVjournal­ist Karl Apers liet zich door de zaak niet afschrikke­n. Hij noemde Meeuws een ‘coach en mentor’, maar prees tegelijker­tijd Beels als ‘verfrissen­de lijsttrekk­er’. De man gaat aan de slag als communicat­ieadviseur bij de Antwerpse SP.A, zijn plaats op de lijst wordt zaterdag bekendgema­akt. Apers wordt ook lid, in tegenstell­ing tot Beels die zich gisteren opnieuw outte als ‘verruiming­skandidaat’.

Apers hekelde het ‘schijnbele­id’ van de stad op heel wat terreinen. Hij noemde burgemeest­er Bart De Wever (NVA) de ‘grootste gemene verdeler’ en uitte zijn overtuigin­g dat ‘de burgemeest­er noch zijn partij eigenlijk van de stad houden’. ‘Meer dan ooit zijn de sossen nodig. Dit is een goed verhaal. Maar tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, is er een wereld van verschil.’

‘Bart De Wever is de grootste gemene verdeler’

KARL APERS Van ATV naar SP.A

 ??  ?? Tom Meeuws.
Tom Meeuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium