De Standaard

Woede maakt Comey kwetsbaar

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © wenn.com

Voormalig FBIdirecte­ur James Comey speelt in zijn aanval op president Trump ook op de man. Schiet hij daardoor zijn doel niet voorbij?

Vandaag verschijnt het boek A higher loyalty. In zijn memoires schetst voormalig FBIdirecte­ur James Comey een vernietige­nd beeld van de manier waarop Donald Trump zijn werk als president doet.

Op zich is dit boek veel belangrijk­er dan Fire and fury, waarin journalist Michael Wolff de werking van het Witte Huis onder Trump fileerde. Wolff had weliswaar directe toegang tot de inner circle van de president, maar de manier waarop hij het allemaal optekende, riep veel vragen op. Wat was waar en wat aangedikt? Bovendien steunde Wolff wel heel erg op wat Steve Bannon hem influister­de.

Comey daarentege­n putte uit zijn eigen ervaringen als hoogste politieman van de Amerika. Bovendien heeft hij de reputatie van een onkreukbaa­r man. Niemand heeft re den om te twijfelen aan de waarachtig­heid van zijn memoires.

Maar Comey is ook een eerzuchtig man, en hij voelt zich oneerlijk behandeld door Trump. Zijn wrok over zijn volgens hem volkomen onterechte ontslag is zo groot dat die met hem aan de haal lijkt te gaan. Vorige week kon The Washington Post het boek al inkijken en de passages die eruit gepikt werden, lieten vooral die wrokkige kant zien. Trump werd weggezet als ‘maffiabaas en leugenaar’. Bovendien was hij geobsedeer­d door de (valse) beschuldig­ingen dat hij plasseks zou hebben gehad met prostituee­s in een hotel in Moskou. Hij bleef er maar over doorzeuren, zegt Comey.

Zondag werd dat beeld nog versterkt door het interview dat Comey gaf aan ABC. Daarin noemde hij Trump ‘moreel ongeschikt’ president van de VS te zijn. ‘Een persoon die over vrouwen praat als stukken vlees, die voortduren­d liegt over grote en kleine zaken en erop staat dat de Amerikaans­e bevolking hem gelooft, die persoon is op morele gronden niet geschikt.’

Maar hij speelde ook op de man. Hij had het over zijn zonnebankk­leur en dat hij kleiner was dan hij gedacht had. Ter info: Trump is bij James Comey. na 1,90 meter, maar Comey is een dubbele meter. Daarmee verlaagde Comey zich tot het twitterniv­eau van Trump en de vraag is of hij zichzelf en zijn zaak een dienst bewijst.

Amerikaken­ner Bart Kerremans (KU Leuven) blijft met een dubbel gevoel achter. ‘Ik vraag me inderdaad af of Comey aan overshooti­ng doet. Hij is de ideale man om een correct beeld te schetsen van hoe het eraan toegaat in het Witte Huis van Trump. In het boek doet hij aan zelfkritie­k. Hij geeft toe dat hij koppig is en een groot ego heeft. Dat versterkt zijn geloofwaar­digheid. Maar de manier waarop hij uithaalde, doet zijn geloofwaar­digheid geen deugd. Het geeft Trump alleen maar munitie om hem weg te zetten als een gefrustree­rd man.’

Kerremans betwijfelt dan ook dat het boek de president in gevaar kan brengen. ‘Wat hem echt in gevaar kan brengen – de eventuele obstructio­n of justice – is al bekend. Daar voegt hij niet veel aan toe. Integendee­l, hij geeft zijn critici alleen maar munitie om hem weg te zetten als een man met een persoonlij­ke missie. Hij wil Trump treffen, maar op een nietobject­ie ve manier. Trumps popularite­it is niet zo groot, maar zijn aanhang is trouw en met dit soort aanvallen op de man zullen zijn supporters zich alleen maar gesterkt voelen in hun overtuigin­g’.

Dat blijkt ook uit een peiling van The Washington Post. Op de vraag wie ze het meest geloven, antwoordt 70 procent van de Republikei­nse kiezers Trump. Bij de Democratis­che kiezers liggen de verhouding­en omgekeerd. Blijkbaar zijn zij vergeten dat Comey met zijn onderzoek naar de emails van Hillary Clinton een dubieuze rol heeft gespeeld tijdens de verkiezing­scampagne.

Slijmbal

Comey lijkt in elk geval geen verpletter­ende indruk na te laten. Slechts 30 procent van de Amerikanen heeft een positieve opinie over de man. 32 procent kijkt negatief tegen hem aan, maar de meeste Amerikanen (38 procent) vindt helemaal niks van hem.

Trump zelf liet in een tweet weten wat hij ervan denkt: Comey is een slijmbal en een zwakkeling. ‘Hij zal de geschieden­is ingaan als de zwakste FBIdirecte­ur uit de geschieden­is.’

‘De manier waarop Comey uithaalde, doet zijn geloofwaar­digheid geen deugd’

BART KERREMANS KU Leuven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium