De Standaard

Extreemrec­hts verrijst uit de as

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

Het Vlaams Belang is – meer dan vooraf verwacht – een winnaar van de verkiezing­en. Extreemrec­hts staat weer op de kaart.

Vlaams Belang is terug van weggeweest. Na een reeks zware verkiezing­snederlage­n haalde de partij een aantal zeer hoge scores. Met als uitschiete­r de 40 procent van Guy D’Haeseleer en zijn Forza Ninove.

Vooraf werd verwacht dat het Vlaams Belang een aantal ontgoochel­de kiezers van de NVA terug zou lokken, kiezers voor wie het allemaal niet radicaal genoeg was. Onder andere de aanpak van de transmigra­nten door Theo Francken werd door Vlaams Belang als een kans gezien. Maar dat het Belang zo goed zou scoren, hadden weinigen zien aankomen.

De Denderstre­ek en het Waasland zijn opvallende wingeweste­n van de partij. Even opvallend: de partij doet het goed in een aantal steden waar ook de NVA goed scoort, zoals Aalst, Turnhout en Denderleeu­w. Het verhaal dat NVA en Vlaams Belang communicer­ende vaten zijn klopt niet overal meer.

Vlaams Belang haalt echter geen monstersco­res meer in de stad die ooit haar bakermat was. In Antwerpen kan Filip Dewinter zich niet meer van onder de dominantie van Bart De Wever wor stelen. Hij blijft wel de Antwerpse nummer twee op het vlak van voorkeurst­emmen maar de partij is in Antwerpen maar een schim meer van wat ze ooit was.

De partijtop is tot op vandaag bijna exclusief Antwerps. Maar de grote stemmentre­kkers zitten sinds gisteren ook – en misschien vooral – elders.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium